Imprumuturile catre populatie. Marii pradatori se retrag, apar hienele - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Imprumuturile catre populatie. Marii pradatori se retrag, apar hienele

In savana, leii sunt regii. Traiesc in veritabile grupuri cvasi-familiale, in special atunci cand sunt in cautarea unor noi teritorii in care sa vaneze. Clanul leilor aflati in cautare de noi perimetre este condus de o leoaica, care conduce si impune regulile in grup. Odata ce si-au ales noul loc, leii se pregatesc sa vaneze, pentru a asigura traiul grupului. Pornesc la treaba exersand vechi strategii de atac, vanatoarea terminandu-se cu spectacole sangeroase, uneori de nesuportat pentru observatorul neobisnuit cu viata in salbaticie.

Nu, nu vreau sa scriu despre lei astazi, insa spectacolul leilor aflati in cautare de noi teritorii de vanatoare seamana al naibii de bine cu expansiunea sistemului bancar pe care am putut-o observa si noi in ultimii ani. Romania si-a privatizat bancile de stat, vanzandu-le pachetele majoritare de actiuni unor institutii bancare mai impiciorogate, nu neaparat mai mari. Alte banci autohtone, cu capital privat, au fost preluate si ele de entitati bancare mai bogate. Dupa aproape un deceniu de expansiune a sistemului bancar, astazi ponderea creditelor restante in totalul celor acordate persoanelor fizice este undeva pe la 10 la suta. Romanii sunt astazi indatorati bancilor, au apelat la restructurari de credite, si le-au refinatat si au descoperit "trucul" pagubos al jongleriilor financiare cu "descoperitului de cont" sau cu cardul de credit.

Cert este ca, in acest context, a proliferat un nou tip de afacere, cea a call-center-ului si a recuperatorilor de credite. S-ar spune ca, dupa un exces de trai pe credit, oamenii au descoperit cat de paguboasa poate fi relatia cu un sistem bancar care nu isi impune niciun fel de limite, nici macar cele ale bunului simt.

Scaderea salariilor, eroziunea pensiilor, precum si degradarea nivelului de trai din ultimii ani au readus insa in actualitate problema spinoasa a supravietuirii de la o chenzina la alta sau pana la data cand vine postasul cu pensia. In acest context, si-au facut intrarea in scena hienele, organisme financiare nebancare (si, in consecinta, neincorsetate de regulile si de aprobarile BNR) care vin sa speculeze o nevoie mult mai simpla, dar mai stringenta.

"Vecine, nu ai 50 de lei pana la salariu?" Ei, bine, daca vecinul nu are sau s-a saturat sa tot faca acest serviciu, cel in nevoie are de acum un nou "prieten". Hiena care te imprumuta pana la salariu. "Misiunea companiei noastre este sa ofere solutii pentru problemele dvs. financiare urgente", te anunta site-ul internet al respectivei institutii de credit. Iar procedura de acordare a "creditului pana la salariu" este extrem de tentanta pentru cel caruia-i arde buza.

"Aplici online in doar 10 minute. Fara hartii. Fara garantii sau giranti. Nu venim nici la tine acasa". Si, in plus, poti primi 500 de lei pana la salariu in chiar aceeasi zi. Ei, ce v-ati dori mai mult?

Pana aici, totul pare in regula. Insa, daca veti insista sa aflati mai multe, veti vedea ceea ce eu n-as fi crezut ca e posibil undeva in lumea civilizata. Ei bine, dobanda pentru un astfel de credit poate ajunge la 6158 %! Da, nu este nicio greseala: este vorba despre o dobanda anuala efectiva de sase mii la suta!

Populatia Romaniei este astazi tot mai pauperizata si mai obosita. Un moment foarte prielnic pentru aparitia hienelor de care vorbeam mai sus. Hiene gata sa culeaga resturile ramase de la carnagiul marilor pradatori, care tocmai ies din scena.

Acum, veti spune probabil ca imprumuturile acestea nu sunt obligatorii. Asa este, nu sunt. Va mai aduceti insa aminte de circuitul de intr-ajutorare de la mijlocul anilor 90 din Transilvania, Caritas? Va mai aduceti aminte cum acei oameni care si-au vandut casele pentru a participa la circuit cu speranta ca, peste trei luni, isi vor primi banii de opt ori mai multi (adica cu o dobanda de 700%) au fost catalogati drept naivi, lacomi sau de-a dreptul prosti? Din aceasta perspectiva, o dobanda de peste 6000%, cum va mai apare?

P.S.: Agerpres (atentie, agentia nationala de presa!) anunta ieri, pe fluxul de stiri, ca societatea XY, cea care da credite pana la salariu, a incheiat deja 10.000 (zece mii) de contracte de finantare. Daca niciunei autoritati nu ii pasa de jaful practicat de respectivul IFN, macar agentia nationala de presa ar trebui sa dovedeasca responsabilitatea morala de a nu face reclama gratuita unei astfel de hiene.
Registrul de Evidenta Fiscala este OBLIGATORIU

ALERTA maxima pentru PFA! Atentie la noutatile legislative!

Aflati aici mai multe detalii >>
 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Sorin Marghitas - www.conta.ro
Data: 2012-03-14
Vizualizari: 4729


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-04-19
Alexandru Nazare, ministrul de Finante, a anuntat ca termenul de stergere a accesoriilor fiscale a fost prelungit pana la 31 ianuarie 2022, adica cu 10 luni.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
In vederea informatizarii si flexibilizarii mecanismelor de implementare a schemelor de ajutor de stat, Ministerul Finantelor anunta lansarea platformei on-line de tip ”monitoring tool”, prin intermediul careia operatorii economici pot transmite toate documentele necesare accesarii unui ajutor de stat in baza H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.078.200 de lei, din care 4.851.300 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services