search

Infiintare SRL in martie 2024: conditii pentru a beneficia de statutul de microintreprindere

O societate cu raspundere limitata a fost infiintata in martie 2024. Pentru a beneficia de statutul de microintreprindere, una dintre conditii este sa aiba un salariat cu norma intreaga, in termen de 30 zile de la data infiintarii societatii. In acest caz, sunt doua neclaritati: "Acest salariat poate sa fie angajat pe societatea nou infiintata, pe cumul de functii avand functia de baza la alta societate (domeniu IT)? Angajarea poate fi facuta in aprilie 2024 avand in vedere ca cele 30 de zile sunt in intervalul 9 martie 2024 - 8 aprilie 2024?"

Conditii microintreprindere: Raspunsul specialistului

Da, conform prevederilor Codului fiscal redate, in extras, mai jos, pentru a beneficia de statutul de microintreprindere, o SRL nou-infiintata in Romania trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, inclusiv aceea de a avea cel putin un salariat cu norma intreaga. Aceasta conditie trebuie indeplinita in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii in registrul comertului. Prin urmare, daca societatea este infiintata in 8 martie 2024 (9 martie a fost zi nelucratoare) ea are termen pana la data de 5 aprilie 2024 pentru a angaja cel putin un salariat cu norma intreaga, conform articolului 48 alin. (3) din Codul fiscal.
 
Nota: Societatea infiintata pe 8 martie 2024 are termen pana pe 7 aprilie 2024 inclusiv pentru a indeplini conditia de a avea cel putin un salariat cu norma intreaga. Dar, intrucat 7 aprilie 2024 este o zi nelucratoare (duminica) nu se pot efectua inregistrari oficiale la revisal, atunci este practic sa se organizeze si sa se finalizeze toate procedurile necesare, inclusiv inregistrarea contractului de munca, in ultima zi lucratoare anterior acestei date. Astfel, ultima zi lucratoare inainte de 7 aprilie este 5 aprilie, deci inregistrarea contractului de munca cu data de 5 aprilie 2024 ar fi actiunea corecta pentru a respecta termenul legal de 30 de zile pentru indeplinirea conditiilor de microintreprindere.
 
Persoana angajata poate avea un contract de munca pe norma intreaga cu societatea nou-infiintata, chiar daca aceasta are deja un contract de munca cu o alta companie, in domeniul IT de exemplu. Acest lucru este permis de Codul muncii din Romania, care permite cumulul de functii, cu conditia respectarii legislatiei in vigoare referitoare la timpul de munca si odihna.
 
In plus, pentru a se califica microintreprindere, societatea trebuie sa indeplineasca si alte conditii specificate in articolul 47 din Codul fiscal, precum cele legate de detinerea capitalului social si activitatile desfasurate. Impozitarea pentru microintreprinderi este avantajoasa, avand cote de impozitare reduse, de 1% sau 3%, in functie de veniturile realizate si de tipul activitatilor desfasurate, conform articolului 51 din Codul fiscal.
 
Este important ca societatea sa se asigure ca indeplineste toate conditiile legislatiei fiscale si a Codului muncii pentru a se bucura de beneficiile fiscale ale statutului de microintreprindere. Aceasta include, dar nu se limiteaza la, angajarea cel putin unui salariat cu norma intreaga in termenul specificat, respectarea plafonului de venituri si desfasurarea activitatilor permise pentru microintreprinderi.

Temei legal

Codul fiscal
 
Art. 47. - Definitia microintreprinderii
 
In sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
(...)
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
(...)
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h) are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
(...)
 
Art. 48. - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii
(...)
(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.
 
Art. 51. - Cotele de impozitare
 
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
 
a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:
 
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau
 
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activitati de editare a altor produse software, 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 - Activitati juridice - numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii, 8621 - Activitati de asistenta medicala generala, 8622 - Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
 
(4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
 
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
 
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
 
Informatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice