search

Intreprinderi legate: ce prevede noul proiect de OUG si un studiu de caz pentru contabili

Conform proiectului de OUG cel mai recent (din 13.03.2024) cu privire la problematica intreprinderilor legate, pentru a determina daca doua societati sunt considerate legate si, prin urmare, veniturile lor trebuie sa fie cumulate pentru a determina incadrarea in categoria impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, se aplica anumite criterii.
 
In prezent exista in dezbatere un proiect de OUG menit sa redefineasca intreprinderile legate a caror cifra de afaceri se va analiza si compara cu plafonul de 500.000 euro.
 
Se va elimina trimiterea catre Legea 346/2004 si va introduce definirea intreprinderilor legate direct in Codul fiscal.

Cum determinam daca doua societati sunt legate: studiu de caz 

Intrebare: "O societate comerciala-cabinet medical de medicina de familie are 2 asociati (50% fiecare) si unul dintre asociati este si administrator. In anul 2023 are C.A sub 500.000 euro. Asociatul care nu este administrator in aceasta societate mai este asociat si administrator intr-o alta societate, o farmacie si aceasta are CA din anul 2023 sub 500.000 lei, dar impreuna au peste 500.000 lei. Farmacia a trecut la impozit pe profit din 01.01.2024.
 
Cabinetul medical poate ramane la impozit pe venitul microintreprinderilor? Se poate considera ca sunt legate cele 2 societati?"
 
Conform proiectului de OUG, o persoana juridica este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi:
 
-persoana juridica romana detine la cealalta persoana juridica romana, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice romane;
 
-persoana juridica romana detine la persoana juridica romana care verifica conditia, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoanei juridice romane;
 
-persoana juridica romana este legata cu o alta persoana juridica romana daca o persoana detine, in mod direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administratie, de conducere ori de supraveghere atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua persoana juridica;
 
-actionarul/asociatul persoanei juridice romane care detine, direct si/sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice romane desfasoara activitate economica prin intermediul unei PFA/II/IF/alte forme de organizare a unei activitati economice, fara personalitate juridica, autorizata potrivit legilor in vigoare. In acest caz, veniturile PFA/II/IF/altei forme de organizare a unei activitati economice fara personalitate juridica, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se cumuleaza cu cele realizate de persoana juridica romana/alte intreprinderi legate;
 
Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate de intreprinderile legate, in vederea aplicarii limitei de 500.000 euro, se iau in calcul elementele care constituie baza impozabila (articolul 53 din Codul fiscal) dar numai a persoanelor juridice din Romania (inmatriculate in Romania).
 
Noile reguli se vor aplica incepand cu verificarea incadrarii ca microintreprindere in anul fiscal 2024 dar privind la 31.12.2023.
 
Avand asociat comun, cabinetul si farmacia pot fi considerate intreprinderi legate.
 
Daca cifra de afaceri depaseste 500.000 euro, atunci niciuna dintre entitati nu va aplica regimul de microintreprindere din 2024.
 
Daca cifra de afaceri globala a celor 2 entitati este sub 500.000 euro, atunci un asociat poate detine parti sociale in maxim o microintreprindere.
 
Deci, pe de o parte, cifra de afaceri cumulata trebuie sa fie sub 500.000 euro la 31.12.2023.
 
Pe de alta parte, un asociat poate detine minim 25% intr-o singura microintreprindere.
 
Daca prima conditie nu este indeplinita (CA cumulate depaseste 500.000 euro), nu se mai analizeaza cea de a doua si ambele vor fi platitorare de impozit pe profit.
 
Ramane sa vedem forma finala a OUG cu privire la microintreprinderi care se pare ca se aplica retroactiv (se analizeaza la 31.12.2023).
 

Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com

 
 
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice