search

Italia preia scena

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
Ziua de ieri a adus in scena politica europeana ideea ca Silvio Berlusconi ar putea demisiona. Primul ministru italian neaga. Joaca cu tarie "ultimele" carti (conform Reuters). Summitul G20 s-a incheiat saptamana trecuta cu punerea sub tutela a Italiei de catre expertii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, pentru a verifica progresul masurilor de revigorare economica ale Guvernului Berlusconi.

Le Monde scrie ca dupa incheierea summitului, Berlusconi s-ar fi retras la vila sa inconjurat de cei mai apropiati colaboratori. Conform cotidianului francez, acestia i-ar fi spus premierului ca a venit vremea sa se retraga, deoarece nu mai are sprijinul majoritatii politice. Pare chiar ca apropiatii il sfatuiesc de saptamani bune sa se retraga.

Personaj cu veleitati dramatice, Berlusconi zice ca nu se lasa. Le spune apropiatilor, dar spune si lumii intregi ca raspuns la zvonurile de luni, 7 noiembrie, ca zvonurile despre demisia sa sunt lipsite de fundament. Spune asta pe Facebook. Iar ca reactie, pietele scad vertiginos.

Grecii ne-au dat tuturor emotii pentru stabilitatea euro (zona euro cu grijile ei, noi cu ale noastre: respectiv contagiunea) si am crezut ca odata ce ei au ajuns la un oarecare acord, euro e in siguranta. Dar pare ca zona euro ramane sub presiune majora si dupa ce situatia din Grecia s-a mai lamurit.
Actiunile au scazut atat in zona euro, cat si la nivel international, luni dimineata, pe masura ce instabilitatea politica a Italiei a determinat investitorii sa-si limiteze expunerea la active cu risc crescut. Pe de alta parte, zvonul unei posibile demisii a revigorat cursul actiunilor europene temporar printr-o atenuare a temerilor ca Italia nu are abilitatea de a-si gestiona datoriile. Pietele financiare transmit astfel (destul de clar avand in vedere caderea brusca dupa mesajul pe Facebook premierului) ca Berlusconi este in acest moment un risc pentru zona euro.

La scena deschisa, Italia preia atentia publicului. O criza se promite dar se si infirma. Ramane de vazut la ce duce.

In timpul acesta, azi are loc a doua dintre cele doua intalniri programate la Buxelles intre ministrii de finante ai zonei euro.

Si totusi, conform reporterului David Gow de la The Guardian, controlul euro si viitorului Europei unite se afla in mainile unui grup secret fondat oarecum ad-hoc in octombrie pentru a gestiona inlocuirea lui Trichet de la conducerea Bancii Centrale Europene: Sarkozy, Merkel, Juncker, Draghi, Barroso, Van Rompuy, Rehn si Lagarde. Asadar, in scena Italia. In culise, aliante de putere care duc... unde?

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice