search

Justificarea scutirii de TVA pentru livrari intracomunitare: Formularul CMR trebuie sa cuprinda si stampila beneficiarului?

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
Scutirea de TVA pentru livrarile intracomunitare este un subiect de mare importanta pentru contabili. Intrebarea frecventa care se ridica este daca acest formular trebuie sa cuprinda obligatoriu si stampila beneficiarului sau daca semnatura acestuia ar fi suficienta pentru a indeplini conditiile necesare scutirii de TVA. Aceasta clarificare este esentiala pentru a asigura conformitatea fiscala si evitarea problemelor ulterioare.
 
Potrivit specialistilor PortalCodulFiscal.ro, scrisoarea de trasura(CMR) este un document care contine detalii privind transportul rutier international de marfuri.
 
Aceasta este stabilita prin Conventia privind contractul de transport international rutier de marfuri din 1956 (Conventia CMR).
 
Art.5 al Conventiei prevede:
Scrisoarea de trasura este intocmita in trei exemplare ORIGINALE, semnate de expeditor si de transportator, aceste semnaturi putind sa fie imprimate sau inlocuite prin stampilele expeditorului si transportatorului, daca legislatia tarii in care este intocmita scrisoarea de trasura o permite. Primul exemplar se remite expeditorului, al doilea insoteste marfa, iar la treilea se retine de transportator.
 
La art. 6 din Conventie se precizeaza ca scrisoarea de trasura trebuie sa contina urmatoarele date:
a) locul si data intocmirii sale;
b) numele si adresa expeditorului;
c) numele si adresa transportatorului;
d) locul si data primirii marfii si locul prevazut pentru eliberarea acesteia.
e) numele si adresa destinatarului;
f) denumirea curenta a naturii marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase, denumirea lor general recunoscuta;
g) numarul coletelor, marcajele speciale si numerele lor;
h) greutatea bruta sau cantitatea altfel exrpimata a marfii;
i) cheltuielile aferente transportului(prt de transport, cheltuieli accesorii, taxe de vama si alte cheltuieli survenite de la incheierea contractului si pina la eliberare);
j) instructiunile necesare pentru formalitatile de vama si altele;
k) indicatia ca transportul este supus regimului stabilit prin prezenta conventie si nici unei alte clauze contrare.
 
Potrivit OMFP 103/2016, ca justificare a scutirii pentru livrari intracomunitare
(3) In sensul alineatului (1), urmatoarele documente sunt acceptate ca dovada a expedierii sau a transportului:
(a) documentele referitoare la expedierea sau transportul bunurilor precum un document CMR semnat sau o scrisoare de trasura semnata, un conosament, o factura de transport aerian de marfuri sau o factura de la transportatorul bunurilor;.....
 
Din cele prezentate rezulta ca pentru justificarea scutirii de TVA este suficient un CMR semnat, nementionandu-se obligativitatea si a stampilei.
 

Foto: pixabay.com


Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile