search

La zi: Regimul fiscal al ajutoarelor acordate salariatilor

Monografie contabila arenda in natura: studiu de caz

In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din salarii, codul fiscal exclude din categoria veniturilor impozabile urmatoarele ajutoare acordate in conditiile prevazute de contractul de munca:
- ajutoarele de inmormantare,
- ajutoarele pentru bolile grave si incurabile,
- ajutoarele pentru dispozitive medicale,
- ajutoarele pentru nastere
- ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale

Aceeasi prevedere se regaseste in Codul fiscal si in ceea ce priveste contributiile sociale.

Astfel, pentru aceste tipuri de ajutoare, pentru a nu fi incluse in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii, ajutoarele trebuie sa fie prevazute in contractul individual sau colectiv de munca.In cazul in care nu sunt prevazute in contractul de munca, ajutoarele vor intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale chiar daca sunt prevazute in regulamentul intern.

Orice alte ajutoare, care nu sunt mentionate la art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal (spre exemplu primele acordate cu ocazia casatoriei) intra in baza de calcul al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.

In ceea ce priveste ajutorul de deces, facem mentiunea ca aceste prevederi vizeaza ajutoarele acordate din fondurile angajatorului si nu cele care se recupereaza de la casa de pensii conform Legii 263/2010. In ceea ce priveste ajutoarele care se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, conform art. 126 alin.(1) din Legea nr. 263/2010, asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului. Se considera membru de familie:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si ...

CONTINUAREA AICI.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice