search

Legea 33/2024: ce modificari a adus in privinta TVA

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta contribuabililor ca prin Legea nr. 33/2024 au fost aduse modificari Codului Fiscal in sensul implementarii in legislatia interna a Directivei (UE) 2020/284 a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste introducerea anumitor cerinte pentru prestatorii de servicii de plata.
 
Modificarile referitoare la taxa pe valoarea adaugata aduse prin Legea nr. 33/2024 se refera la:
 
Se modifica lit.(c) a art. 287. - Ajustarea bazei de impozitare
 
Baza de impozitare (TVA) se reduce in urmatoarele situatii(...)
”c) in cazul in care se acorda reduceri de pret dupa livrarea bunurilor sau prestareanserviciilor” (in loc de: ”c) in cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 286 alin. (4) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor”).
 
La articolul 330, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (21), cumurmatorul cuprins:
 
“(21) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatiile prevazute la art. 287 lit. c), daca reducerile de pret nu sunt acordate direct clientului, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita pentru fiecare perioada fiscala un document centralizator in vederea ajustarii bazei de impozitare.”

Conform art. 314, alin (7) din Codul Fiscal:” (7) Pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA, potrivit modelului stabilit in anexa III la Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2020/194 al Comisiei din 12 februarie 2020 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile si care efectueaza vanzari de bunuri la distanta si anumite livrari interne de bunuri, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 40 din 13 februarie 2020, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizeaza regimul special reglementat de prezentul articol, in perioada fiscala de raportare.”

La articolul 314, dupa alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (71 ), cu urmatorul cuprins:
 
"(.71) In sensul alin. (7), sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic se considera a fi ultima zi calendaristica a respectivei luni, chiar daca aceasta este o zi nelucratoare."
Se introduce un nou articol: 
Art. 321.2. - Obligatiile generale ale prestatorilor de servicii de plata.
 
Baza legala: Legea nr. 33/2024 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal publicata in Monitorul Oficial nr. 179/05.03.2024

Foto: pexels.com


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice