search

Lista de inventariere - TOT ce trebuie sa stii in 2024

Toate bunurile ce se inventariaza se inscriu in listele de inventariere care trebuie sa se intocmeasca pe locuri de depozitare, pe gestiuni si pe categorii de bunuri, eventual grupe sau subgrupe. Completarea listelor de inventariere se efectueaza fie folosind sisteme informatice de prelucrare a datelor automat prin programul de prelucrare automata a datelor, fie prin inscrierea elementelor de active identificate, fara spatii libere si fara stersaturi.
 
Modelul listei de inventariere este cel prevazut in Ordinul ministrului finantelor publice nr.2.634/2015, (Cod 14-3-12).
Listele de inventariere trebuie sa cuprinda toate elementele prevazute. Lista de inventariere constituie documentul justificativ pentru inregistrarea in evidenta magaziilor si in contabilitate a plusurilor si minusurilor constatate in urma inventarierii. Este documentul pentru stabilirea lipsurilor si plusurilor de bunuri, si a altor valori pentru determinarea ajustarilor pentru depreciere/pierdere de valoare, pentru intocmirea Registrului-Inventar.

Scapati de orice grija privind inventarierea! Urmati pas cu pas instructiunile prezentate pe lucrarea “Manualul de Inventariere”!
 
Se intocmesc liste de inventariere distincte pentru:
 
- bunurile care nu apartin unitatii inventariate si apartin altor entitati primite in custodie, pentru prelucrare, leasing, inchiriate, in consignatie. Listele de inventariere pentru aceste bunuri cuprind si numarul si data actului de predare primire.
- bunurile de natura materiilor prime, materialelor, prefabricatelor, aflate in sectiile de productie si nesupuse prelucrarii la data inventarierii;
- bunurile depreciate, inutilizabile sau deteriorate fara miscare. Pentru acestea se intocmesc procese-verbale de constatare a cauzelor, identificare a persoanelor vinovate.
- investitiile puse in functiune total sau partial, carora nu li s-au intocmit formele de inregistrare ca imobilizari corporale;
- lucrarile de investitii care nu se mai executa, fiind sistate sau abandonate, cu mentionarea cauzelor sistarii sau abandonarii, aprobarea de sistare ori abandonare si masurile ce se propun in legatura cu aceste lucrari;
- bunurile aflate asupra angajatilor la data inventarierii (obiecte de inventar), cu specificarea in listele de inventariere a persoanelor care raspund de pastrarea lor;
- bunurile aflate in expeditie inventariate de entitatile furnizoare;
- bunurile achizitionate sau aflate in curs de aprovizionare inventariate de entitatea cumparatoare;
- creantele si obligatiile incerte sau aflate in litigiu;
- lucrarile de modernizare nefinalizate sau de reparatii ale cladirilor, instalatiilor, masinilor, utilajelor, mijloacelor de transport si ale altor bunuri, cu specificarea in listele de inventariere a stadiului fizic al lucrarilor, si valoarea determinata potrivit costului de deviz si celui efectiv al lucrarilor executate.

Materialele, obiectele de inventar, produsele finite si ambalajele se inscriu in listele de inventariere pe feluri, indicandu-se codul, unitatea de masura, unii indici calitativi (tarie alcoolica, grad de umiditate la cereale etc.).

Listele de inventariere astfel completate se semneaza de catre comisia de inventariere, gestionar si contabilitate.

Gestionarul semneaza fiecare fila, mentionand pe ultima fila a listei de inventariere ca toate cantitatile au fost stabilite in prezenta sa, ca bunurile respective se afla in pastrarea si raspunderea sa.
In cazul unei gestiuni colective, cu mai multe schimburi, listele de inventariere se semneaza de catre toti gestionarii, iar in cazul predarii-primirii gestiunii, acestea trebuie semnate atat de persoana care preda gestiunea, cat si de gestionarul care primeste gestiunea.

De asemenea, acesta mentioneaza daca are obiectii cu privire la modul de efectuare a inventarierii. In acest caz, comisia de inventariere este obligata sa analizeze obiectiile, iar concluziile la care a ajuns se vor mentiona la sfarsitul listelor de inventariere.

Listele de inventariere se semneaza pe fiecare fila de catre presedintele si membrii comisiei de inventariere, de catre gestionar, precum si de catre specialisti solicitati de catre presedintele comisiei de inventariere pentru participarea la identificarea bunurilor inventariate.
 
In cazul bunurilor primite in custodie si/sau consignatie, pentru prelucrare etc. se intocmeste in doua exemplare, iar copia se inainteaza unitatii in a carei evidenta se afla bunurile respective.
 
Listele de inventariere se transmit la compartimentul financiar-contabil, pentru calcularea diferentelor valorice si semnarea listei de inventariere privind exactitatea soldului scriptic, precum si pentru verificarea calculelor efectuate.
 
Listele de inventariere sunt prezentate si conducatorului compartimentului financiar-contabil si la compartimentul juridic, impreuna cu procesele-verbale cuprinzand cauzele degradarii sau deteriorarii bunurilor, inclusiv persoanele vinovate, precum si cu procesul-verbal al rezultatelor inventarierii pentru avizarea propunerilor facute de catre comisia de inventariere.
Listele de inventariere purtand semnaturile persoanelor care le-au intocmit sau vizat dupa caz sunt prezentate administratorului, ordonatorului de credite impreuna cu procesul-verbal al rezultatelor inventarierii, pentru a decide asupra solutionarii propunerilor facute.
 
Listele de inventariere cuprinzand bunurile apartinand tertilor se trimit acestora in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la terminarea inventarierii, urmand ca proprietarul bunurilor sa comunice eventualele nepotriviri in termen de 5 zile lucratoare de la primirea listelor de inventariere.

Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG >>
 

Foto :pexels.com
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice