search

Lista taxelor la care va renunta statul. Ce modificari aduce proiectul MFP?

Creditare societate: poate primi imprumuturi de la persoane fizice si juridice independente de aceasta?


Ministerul Finantelor a publicat proiectul de Ordonanta de urgenta pentru pentru modificarea si completarea unor acte normative privind taxe si tarife cu caracter nefiscal si proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea unor acte normative privind taxe si tarife percepute pentru unele prestari de servicii.

In paralel cu promovarea celor doua acte normative, vor fi elaborate si aprobate o serie de ordine de ministru, astfel incat tot pachetul legislativ care vizeaza reducerea celor 92 de taxe nefiscale si tarife sa fie aplicat incepand cu aceeasi data.

Pentru elaborarea pachetului legislativ care include cele doua proiecte puse astazi in dezbatere publica, MFP a avut consultari cu mai multe ministere si institutii, in cadrul carora au fost analizate taxele si tarifele cu caracter nefiscal. Urmare a acestei analize, a fost decisa eliminarea si comasarea unui numar total de 92 de  taxe si tarife nefiscale, astfel:

    14 taxe parafiscale si tarife au fost  eliminate
    A fost eliminata plata individuala pentru 78 dintre taxele si tarifele nefiscale


Prin cele doua proiecte puse astazi de MFP in dezbatere publica vor fi eliminate si comasate 27 de taxe si tarife nefiscale, iar prin ordinele de ministru, care se vor aproba concomitent, vor fi reduse inca 65 de taxe si tarife parafiscale.

"Facem un  pas semnificativ in indeplinirea unor obiective ale mandatului meu de ministru. in primul rand, in ceea ce priveste simplificarea sistemului de taxe - cu efecte benefice pentru contribuabilii care nu vor mai petrece timp la ghiseu, dar si pentru administratie, intrucat vom elimina costurile de administrare ale unor taxe si tarife cu incasari mici. De asemenea, masura contribuie la cresterea predictibilitatii si crearea unui cadru fiscal-bugetar stimulativ pentru dezvoltarea mediului de afaceri", considera ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Au fost analizate taxele si tarifele parafiscale pentru care cuantumul incasarilor realizate este nesemnificativ in raport cu costurile de colectare, precum si posibilitatea comasarii altora, prin constructia unor tarife grupate si individualizate in functie de tipologia activitatilor si serviciilor prestate de fiecare institutie .

Prezentam mai jos o serie de exemple de taxe si tarife cu caracter nefiscal ce urmeaza a fi anulate si de care vor beneficia persoane fizice, agenti economici, institutii publice:

1) Ministerul Afacerilor Interne

    Tariful pentru eliberarea unui pasaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei -  al carui nivel este 22 lei

2) Ministerul Justitiei

Oficiul National al Registrului Comertului

    Tarif asistenta indrumare infiintare firma - 19,8 lei pe ora
    Tarif pentru cerere eliberare date statistice (fisa sintetica a investitiei straine pentru o tara si o perioada definita; statistica in functie de un criteriu) -  20 lei/ fisa sintetica/statistica unicriteriala
    Tarif pentru cerere eliberare informatii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii  - 11 lei /firma

  3) Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala

    Tarif pentru consultanta si prestari de servicii acordate la cerere (consultanta privind legislatia in domeniul serviciilor comunitare  de utilitati publice)  -  73 lei/ora

4)  Consiliul Concurentei

    Tarif privind accesul la documentatie (documentatie care vizeaza investigatii privind practicile anticoncurentiale) - 150 lei /solicitare

5) Ministerul pentru Societatea Informationala

    Tariful de utilizare a procedurii electronice - 46 lei/an/utilizator

 6)  Ministerul Sanatatii

    Taxa pentru emitere aviz privind activitati in domeniul dispozitivelor medicale si medicamentelor -  300 lei/aviz

Proiectul de Ordonanta de Urgenta si proiectul de Hotarare postate astazi in dezbatere public vor fi promovate pe agenda Guvernului.

Biroul de presa MFPNoutati contabile 1718312400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice