Masuri pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Masuri pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar


La data de 9 mai 2015 au intrat in vigoare prevederile cap. I "Masuri pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar" din Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

1. Actul normativ mentionat anterior instituie obligativitatea ca operatiunile de incasari si plati sa se realizeze numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii, de la/catre urmatoarele categorii de persoane:

- persoane juridice;
- persoane fizice autorizate;
- intreprinderi individuale;
- intreprinderi familiale;
- liber profesionisti;
- persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent;
- asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Prin exceptie, categoriile de persoane precizate mai sus pot efectua operatiuni de incasari si plati in numerar, in urmatoarele conditii:

a) incasari, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;

b) incasari efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, de la persoanele vizate, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;

c) plati, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon de 10.000 lei/zi

d) plati catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

ATENTIE: Sunt interzise:
- incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei;

- platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Persoanele care intra sub incidenta acestor reglementari pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

Operatiunile de incasari/plati in numerar efectuate de persoanele vizate de la/catre persoanele fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/persoana.

Sunt interzise incasarile/platile fragmentate in numerar de la/catre o persoana pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

Consultati aici punctul 2 privind operatiunile pentru care nu se aplica plafoanele-limita si punctul 3 referitor la operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, alaturi de sanctiunile care se aplica pentru nerespectarea acestor prevederi.




Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Paul Dragomir - www.conta.ro
Data: 2015-05-22
Vizualizari: 6089


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services