search

MFP nu mai interzice platile in numerar. Ce achizitii se pot face cu plata cash?


Ministerul Finantelor Publice a elaborat la inceputul acestui an un proiect de ordonanta de urgenta, prin care Guvernul voia sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini.

CECCAR noteaza ca aceasta interdictie a fost, insa, eliminata, sub motivul ca "pot aparea probleme in cazul unor tranzactii efectuate in zona rurala", asa cum a explicat secretarul de stat Dan Manolescu.

Spre deosebire de forma proiectului de lege publicat in 10.02.2014, actualul proiect de lege include o serie de modificari, urmare a consultarii publice si interministeriale si a discutiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social si Consiliului Economic si Social.

Astfel, o modificare notabila adusa de noul proiect de lege o reprezinta eliminarea prevederii potrivit careia contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita numai prin instrumente de plata fara numerar, indiferent de valoarea acestora.

In acest sens, potrivit noului proiect de lege, informeaza MFP, aceste tranzactii urmeaza sa se efectueze cu incadrarea in limita generala privind tranzactiile efectuate intre persoanele fizice, respectiv in limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzactie.

In cazul operatorilor economici, aceste tranzactii se vor efectua in limita plafonului de 10.000 lei pe zi.

De asemenea, in actualul proiect de lege au mai fost introduse urmatoarele elemente de noutate:

In relatia operatori economici-persoane fizice, exceptarea de la aplicarea plafonului de incasari in numerar stabilit de lege, respectiv de la interdictia de fragmentare a incasarilor si a livrarilor/prestarilor de servicii, in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, cu conditia existentei contractelor de vanzare-cumparare legal incheiate care prevad o astfel de modalitate de vanzare, respectiv de incasare a sumelor;

Posibilitatea ca operatorii economici sa restituie persoanelor fizice sumele in numerar, indiferent de nivelul acestora, in cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice sau neprestarii de servicii catre persoanele fizice, in conditiile in care la data restituirii acestea din urma declara pe propria raspundere ca nu mai detin cont bancar.

Ministerul Finantelor precizeaza si ca in cazul operatiunilor efectuate intre operatorii economici, in actuala forma a proiectului de lege, plafoanele de plati in numerar au fost mentinute la nivelul celor instituite prin Ordonanta Guvernului nr.15/1996, respectiv la suma de 5.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi, respectiv de 10.000 lei/zi in cazul magazinelor de tipul cash&carry.

In varianta anterioara a proiectului de lege erau propuse plafoane de plati zilnice in numerar de 2.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de 5.000 lei/zi.

O situatie similara se inregistreaza si in cazul incasarilor in numerar, pentru care, in actuala forma a proiectului de lege, se propune un plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, fata de 2.000 lei de la o persoana, cat era in varianta anterioara a proiectului de lege.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice