search

MFP: Clarificari privind aplicarea sistemului TVA la incasare

 
Prin Legea nr. 296/2020 au fost modificate prevederile Codului fiscal, intentia fiind ca, incepand cu 1 ianuarie 2021, persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent si in anul in curs nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei sa poata opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care si-au exercitat optiunea.
 
 
Cu toate acestea, nu a fost posibila aplicarea sistemului TVA la incasare incepand cu 1 ianuarie 2021 in noile conditii, intrucat in Codul fiscal exista inca o serie de referiri la vechiul plafon de 2.250.000 lei, precum si obligatia de notificare pentru aplicarea sistemului in termenul de 25 ianuarie a fiecarui an, precizeaza Ministerul de Finante Publice.
 
 
Pentru respectarea intentiei de reglementare care a stat la baza Legii 296/2020, a fost necesara modificarea si a altor prevederi din Codul fiscal, modificari care s-au realizat prin OUG nr. 13/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si a Legii contabilitatii nr. 82/1991, a mai adaugat institutia.
 
 
Astfel, incepand cu data de 1 martie 2021, toate persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent, precum si in anul in curs, nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la incasare. Aceasta optiune poate fi exercitata oricand in cursul anului.
 
 
Tot prin OUG nr. 13/2021 s-a instituit o regula speciala care a permis continuarea aplicarii sistemului de catre persoanele impozabile care ar fi trebuit sa fie radiate incepand cu data de 1 martie 2021 din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, in conditiile in care acestea ar fi devenit eligibile pentru aplicarea sistemului, potrivit noilor reguli, incepand cu aceeasi data.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice