search

Microintreprindere care NU a depus bilantul la timp: devine platitoare de impozit pe profit?

Conform Legii contabilitatii, termenul de depunere a situatiilor financiare pentru toate tipurile de contribuabili este de 150 de zile de la inchiderea exercitiului financiar. Astfel, pentru anul 2023, acest termen a fost 29 mai 2024.

O societate a depus bilantul aferent anului 2023 in data de 30.05.2024. In cele ce urmeaza, vom afla de la specialistul nostru daca societatea devine platitoare de impozit pe profit.
 
Atat microintreprinderile, cat si ceilalti platitori de impozit pe profit trebuiau sa respecte acest termen (29 mai 2024) pentru depunerea situatiilor financiare pentru anul 2023.
 
Incepand cu data de 01.01.2024, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) *** A B R O G A T ***
b) *** A B R O G A T ***
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
f) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
g) are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
h)are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
i) a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
 
Art.52 CF modificat incepand cu data de 01.01.2024, prin OUG 115/2023, prevede:
(2) In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia prevazuta la art. 47 alin. (1) lit. g) si/sau nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita oricare dintre aceste conditii.
 
Asadar, societatea microintreprindere care a depus bilantul in data de 30 mai 2024 va trece la impozit pe profit, incepand cu trimestrul II 2024, respectiv cu data de 01.04.2024.

Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com
 


Noutati contabile 1718830800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice