search

Microintreprinderea in 2024. Ce modificari aduce OUG 115/2023

Domeniul fiscal a suferit recent noi modificari prin adoptarea Ordonantei de Urgenta 115/2023. Acest nou act normativ include diverse schimbari fiscale si bugetare, dintre care unele vizeaza modificari semnificative asupra reglementarilor privind microintreprinderile, cu aplicabilitate incepand din anul 2024.

Noutati microintreprinderi 2024

1. Conditia de detinere de catre asociati/actionari a trei microintreprinderi

In scopul intaririi regulilor de prevenire a fragmentarii afacerilor prin care se urmareste accesul la aplicarea regimului de impozitare a microintreprinderilor, se extinde analiza conditiei actuale de detinere directa de catre asociati/actionari a peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si la detinerea indirecta.

In acelasi timp, pentru ca sistemul de impozitare este unul favorabil se propune si reducerea numarului de microintreprinderi detinute de un actionar/asociat, pentru aplicarea acestui sistem de impozitare la o singura microintreprindere.

2. Conditia privind depunerea situatiilor financiare anuale

Se instituie conditia legata de obligatia depunerii la termen a situatiilor financiare anuale pentru incadrarea in sistemul fiscal al microintreprinderilor. Verificarea aplicarii conditiei se efectueaza pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al presedintelui A.N.A.F.


3. Situatia intreprinderilor legate

Se reglementeaza ca in cazul in care o microintreprindere se gaseste in relatii speciale, cu alte persoane juridice romane, care conduc la incadrarea acestora in categoria «intreprinderilor legate», definite potrivit Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, conditia legata de stabilirea valorii plafonului de 500.000 euro sa se verifice pe baza veniturilor insumate pentru toate intreprinderile legate, inclusiv cu cele ale persoanei care verifica indeplinirea conditiilor de microintreprindere.

4. Microintreprinderile din domeniul HoReCa

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, se abroga prevederile speciale referitoare la persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul HoReCa.
Aceste persoane juridice romane vor aplica regulile generale ale sistemului de impunere pentru microintreprinderi, inclusiv in ceea ce priveste verificarea conditiilor de incadrare sau de iesire din sistemul de impunere pentru microintreprinderi.
Intrucat pentru anul fiscal 2023 microintreprinderile din domeniul HoReCa au fost exceptate, potrivit legii, de la indeplinirea conditiilor de incadrare in acest sistem, se propune ca microintreprinderile care au desfasurat activitati in domeniul HoReCa, pana la data de 31 decembrie 2023, sa aplice conditia de a nu mai fi fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, incepand cu anul fiscal 2024.

5. Activitati de intermediere in domeniile asigurarilor si reasigurarilor

Se introducere, pentru persoanele juridice romane care realizeaza venituri conexe din activitati de asigurare si reasigurare, o regula pentru pastrarea acestora in sfera de impunere pe veniturile microintreprinderilor, in situatia in care au realizat venituri din activitatea de distributie de asigurari/reasigurari in proportie de pana la 15% inclusiv din veniturile totale.

7. Inactivitatea temporara

Se adauga o regula fiscala pentru persoana juridica aflata in inactivitate temporara, respectiv ca acestea raman in sistemul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care inregistreaza aceasta situatie de inactivitate, urmand ca la data inscrierii in Registrul Comertului a mentiunii de reluare a activitatii, sa verifice daca indeplineste conditiile prevazute pentru aplicarea acestui sistem.

Tranzactii cu numerar - noi modificari aduse de OUG 115/2023

De asemenea, cu privire la tranzactiile in numerar, avem urmatoarele modificari:

Cresterea plafonului pentru avansuri decontare la 5.000 lei

Platile din avansuri spre decontare sunt in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Creditare societate: se clarifica articolul 4 alin. (1) si (4) din Legea 70/2015

"(1) Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

(4) Operatiunile de incasari si plati efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar.”

Sold casierie

"Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. In cazul magazinelor de tipul cash and carry, supermagazinelor si hipermagazinelor care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, sumele in numerar aflate in casierie nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 500.000 lei.
Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.”

Societati cu mai multe casierii

"Sucursalele si alte sedii secundare ale persoanelor juridice care au casierie proprie si/sau cont deschis la o institutie de credit aplica in mod corespunzator prevederile prezentului capitol, pentru fiecare casierie in parte.”

Atentie la sanctiuni!

"Nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (4) constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de de 25% din suma incasata/platita, dar nu mai putin de 500 lei.”

Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice