search

Modernizare cladire: ce metoda de amortizare se aplica?

Studiul de caz de mai jos urmareste sa clarifice daca se poate aplica metoda amortizarii accelerate in cazul modernizarii unui spatiu destinat activitatii unui restaurant.
 

Modernizare cladire. Metoda de amortizare [Studiu de caz]

 
Intrebare: "Va rog sa imi comunicati in ce conditii se poate aplica amortizarea accelerata la modernizarea unui spatiu (punct de lucru restaurant). Acesta a fost realizat in baza unui contract de fiducie cu o persoana fizica (terenul) si au fost facute investitii pe parcursul anului 2021. Inregistrarile au fost facute prin contul 231 pana in iulie 2021, iar procesul verbal de receptie a finalizarii lucrarilor a fost emis abia in luna mai 2023 de la primarie. In anul 2024 s-a predat catre contabilitate procesul verbal de receptie si o decizie a administratorului cu modul de amortizare de tip accelerat.1. In ce conditii se poate aplica amortizarea accelerata si care sunt implicatiile fiscale in ceea ce priveste aplicarea acestei metode?2. Care este metoda de amortizare mai avantajoasa din punct de vedere fiscal, avand in vedere ca societatea este platitoare de impozit pe profit si administratorul isi doreste aplicarea metodei accelerate?"
 
Raspuns:

Din punct de vedere fiscal, potrivit art 28 din Codul fiscal
 
(3) Sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile:
d) investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;
 
Potrivit art 28 alin 12 lit d din Codul fiscal, amortizarea fiscala se calculeaza astfel:
d) pentru investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, amortizarea fiscala se calculeaza pe baza valorii ramase majorate cu investitiile efectuate, a metodei de amortizare utilizata pentru mijlocul fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare ramasa. In cazul in care investitiile se efectueaza la mijloace fixe amortizabile pentru care durata normala de utilizare este expirata, amortizarea fiscala se determina pe baza metodei de amortizare corespunzatoare mijlocului fix imbunatatit, pe durata normala de utilizare stabilita de catre o comisie tehnica interna sau un expert tehnic independent;
 
Prin urmare, in cazul investitiilor efectuate la mijloacele fixe existente, se va utiliza metoda de amortizare folosita pentru mijlocul fix imbunatatit (cladirea, in cazul de fata), deci nu este posibila utilizarea regimului de amortizare accelerata.
 
Potrivit art 28 alin (5) din Codul fiscal, regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
a) In cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b) In cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
c) In cazul oricarui altui mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.
 
Asadar, in cazul investitiilor constand in modernizarea spatiului respectiv nu poate fi utilizat decat regimul de amortizare liniara (specific constructiilor). Nu se poate utiliza, din punct de vedere fiscal, regimul de amortizare accelerata.
 
Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor de la pct. 238 din Reglementarile contabile, duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.
 
Potrivit pct 240 din Reglementarile contabile:
(1) Entitatile amortizeaza imobilizarile corporale utilizand una dintre urmatoarele metode de amortizare:
a) amortizarea liniara realizata prin includerea uniforma in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proportional cu numarul de ani ai duratei de utilizare economica a acestora;
b) amortizarea degresiva, care consta in multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu un anumit coeficient, caz in care poate fi avuta in vedere legislatia in vigoare;
c) amortizarea accelerata, care consta in includerea, in primul an de functionare, in cheltuielile de exploatare a unei amortizari de pana la 50% din valoarea de intrare a imobilizarii. Amortizarile anuale pentru exercitiile financiare urmatoare sunt calculate la valoarea ramasa de amortizat, dupa regimul liniar, prin raportare la numarul de ani de utilizare ramasi. Deoarece amortizarea calculata trebuie sa fie corelata cu modul de utilizare a activului si, intrucat in cazuri rare o imobilizare corporala se consuma in primul an in procent de pana la 50%, rezulta ca metoda de amortizare accelerata este mai putin utilizata in scopuri contabile;
d) amortizare calculata pe unitate de produs sau serviciu, atunci cand natura imobilizarii justifica utilizarea unei asemenea metode de amortizare.
  
Prin urmare, nici din punct de vedere contabil nu se recomanda utilizarea unui alt regim de amortizare in afara de amortizarea liniara.
 

Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1730844000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile