Conform prevederilor de la art. 1 din Legea nr. 252/2003 privind Registrul unic de control, numai contribuabilii, persoane juridice inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, autorizate potrivit legii, au obligatia sa tina registrul unic de control.
Celelalte categorii de contribuabili (ex. persoane fizice autorizate sau alte persoane fizice) pot tine registrul unic de control, in functie de optiunea acestora.
Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfasurate la contribuabil de catre toate organele de control specializate, in domeniile:
– financiar-fiscal;
– sanitar, fitosanitar;
– urbanism, calitatea in constructii;
– protectia consumatorului;
– protectia muncii, inspectia muncii;
– protectia impotriva incendiilor;
– alte domenii prevazute de lege.
Organele de control au obligatia de a consemna in registru, inaintea inceperii controlului, urmatoarele elemente: numele si prenumele persoanelor imputernicite de a efectua controlul, unitatea de care apartin, numarul legitimatiei de control, numarul si data delegatiei/ordinului de deplasare, obiectivele controlului, perioada controlului, perioada controlata, precum si temeiul legal in baza caruia se efectueaza controlul.
Registrul unic de control se numeroteaza, se sigileaza si se pastreaza de reprezentantul legal al unitatii verificate sau de inlocuitorul acestuia.
Registrul unic de control se tine la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.
Registrul unic de control se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare, in cazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlaltor categorii de contribuabili.
-
juridic: inregistrarea/modificarea/radierea juridica si/sau fiscala si explicarea termenilor utilizati
-
contabil: conducerea contabilitatii – documente de intocmit, registre si studii de caz
-
fiscal: calculul obligatiilor fiscale, declaratia unica anuala si alte declaratii.
Registrul unic de control. Modificare sediu social si sedii puncte de lucru
Intrebare: Va rog sa ma lamuriti cu privire la Registrul Unic de Control. Daca societatea a avut sediul social in Bucuresti, sectorul 5, apoi s-a mutat in Ilfov Voluntari, iar dupa cativa ani si-a mutat din nou sediul in Bucuresti, de data aceasta in sectorul 1, la fiecare mutare trebuia sa achizitioneze un nou Registru Unic de Control sau este in regula daca pastreaza acelasi Registru Unic de Control achizitionat cand societatea avea sediul in sectorul 5?
Referitor la sediile secundare, care nu au mai mult de 5 angajati, acestea trebuie sa aiba un Registru Unic de Control? Daca da, intrebarea este aceeasi ca pentru sediul social: de fiecare data cand isi muta adresa, trebuie sa achizitionam unul nou sau este in regula sa pastram acelasi registru?"
Raspuns: Asa cum reiese din prevederile art. 1 alin. 1 si art. 3 alin. 1 din Lege 252/2003 privind registrul unic de control, contribuabilii, persoane juridice inregistrate la ONRC au obligatia sa tina registrul unic de control si sa-l prezinte organelor de control. Conform prevederilor art.5 alin 2 din lege, registrul unic de control se tine la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.
De asemenea, din prevederile art. 6 alin. 1 si alin. 3 din lege reiese ca registrul unic de control se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, in termen de 30 de la data inregistrarii/infiintarii.
Din prevederile Legii 252/2003 reiese ca acest registru unic de control are caracter unic si trebuie pastrat obligatoriu la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare. Legea speciala in materie nu instituie in sarcina unui contribuabil care isi schimba sediul social obligatia de a achizitiona un nou registru unic de control deoarece prin art. 6 alin. 3 din lege s-a instituit obligatia achizitionarii registrului unic de control doar in sarcina contribuabililor nou-infiintati, respectiv acestia sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la data inregistrarii la ONRC sa achizitioneze registrul unic de control.
Avand in vedere si faptul ca sediul social al unei societati este unul singur (societatea nu poate avea mai multe sedii sociale in acelasi timp), se poate concluziona ca, in cazul schimbarii sediului social, contribuabilul persoana juridica nu trebuie sa achizitioneze un nou registru unic de control. Insa, nu aceleasi lucru se poate concluziona si in cazul sediilor secundare/punctelor de lucru, avand in vedere ca societatea poate infiinta, concomitent, mai multe sedii secundare, astfel ca acestea nu se pot transfera de la un sediu secundar la altul. In aceste conditii, ori de cate ori societtaea infiinteaza un sediu secundar/punct de lucru pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare, este obligata sa achizitioneze in termen de 30 de zile si un registru unic de control aferent sediului secundar infiintat.
Citeste si: Ce trebuie sa faca o firma dupa deschiderea unui punct de lucru >>
Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<