search
conta.ro cauta meniu
search

Registrul unic de control: Aspecte importante de retinut si un studiu de caz practic

Miercuri, 30 aprilie 2025: Termen limita pentru depunerea Formularului 398
Conform prevederilor de la art. 1 din Legea nr. 252/2003 privind Registrul unic de control, numai contribuabilii, persoane juridice inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului, autorizate potrivit legii, au obligatia sa tina registrul unic de control.
 
Celelalte categorii de contribuabili (ex. persoane fizice autorizate sau alte persoane fizice) pot tine registrul unic de control, in functie de optiunea acestora.
 

Ce trebuie sa cunosti despre Registrul Unic de Control

Registrul unic de control are ca scop evidentierea tuturor controalelor desfasurate la contribuabil de catre toate organele de control specializate, in domeniile:
 
– financiar-fiscal;
– sanitar, fitosanitar;
– urbanism, calitatea in constructii;
– protectia consumatorului;
– protectia muncii, inspectia muncii;
– protectia impotriva incendiilor;
– alte domenii prevazute de lege.
 
Organele de control au obligatia de a consemna in registru, inaintea inceperii controlului, urmatoarele elemente: numele si prenumele persoanelor imputernicite de a efectua controlul, unitatea de care apartin, numarul legitimatiei de control, numarul si data delegatiei/ordinului de deplasare, obiectivele controlului, perioada controlului, perioada controlata, precum si temeiul legal in baza caruia se efectueaza controlul.
 
Registrul unic de control se numeroteaza, se sigileaza si se pastreaza de reprezentantul legal al unitatii verificate sau de inlocuitorul acestuia.
 
Registrul unic de control se tine la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.
 
Registrul unic de control se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de inregistrare, in cazul comerciantilor, si pe baza certificatului de inregistrare fiscala, in cazul celorlaltor categorii de contribuabili.

Creat special pentru rezolvarea problemelor practice cu care se confrunta contribuabilul in teren, ghidul Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale descrie, pas cu pas, traseul actiunilor legale de parcurs:
  • juridic: inregistrarea/modificarea/radierea juridica si/sau fiscala si explicarea termenilor utilizati
  • contabil: conducerea contabilitatii – documente de intocmit, registre si studii de caz
  • fiscal: calculul obligatiilor fiscale, declaratia unica anuala si alte declaratii.
 

Registrul unic de control. Modificare sediu social si sedii puncte de lucru

Intrebare: Va rog sa ma lamuriti cu privire la Registrul Unic de Control. Daca societatea a avut sediul social in Bucuresti, sectorul 5, apoi s-a mutat in Ilfov Voluntari, iar dupa cativa ani si-a mutat din nou sediul in Bucuresti, de data aceasta in sectorul 1, la fiecare mutare trebuia sa achizitioneze un nou Registru Unic de Control sau este in regula daca pastreaza acelasi Registru Unic de Control achizitionat cand societatea avea sediul in sectorul 5?
 
Referitor la sediile secundare, care nu au mai mult de 5 angajati, acestea trebuie sa aiba un Registru Unic de Control? Daca da, intrebarea este aceeasi ca pentru sediul social: de fiecare data cand isi muta adresa, trebuie sa achizitionam unul nou sau este in regula sa pastram acelasi registru?"

 
Raspuns: Asa cum reiese din prevederile art. 1 alin. 1 si art. 3 alin. 1 din Lege 252/2003 privind registrul unic de control, contribuabilii, persoane juridice inregistrate la ONRC au obligatia sa tina registrul unic de control si sa-l prezinte organelor de control. Conform prevederilor art.5 alin 2 din lege, registrul unic de control se tine la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare.
 
De asemenea, din prevederile art. 6 alin. 1 si alin. 3 din lege reiese ca registrul unic de control se elibereaza, contra cost, de directiile generale ale finantelor publice din raza teritoriala unde isi are sediul social contribuabilul, in termen de 30 de la data inregistrarii/infiintarii.
 
Din prevederile Legii 252/2003 reiese ca acest registru unic de control are caracter unic si trebuie pastrat obligatoriu la sediul social si la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare. Legea speciala in materie nu instituie in sarcina unui contribuabil care isi schimba sediul social obligatia de a achizitiona un nou registru unic de control deoarece prin art. 6 alin. 3 din lege s-a instituit obligatia achizitionarii registrului unic de control doar in sarcina contribuabililor nou-infiintati, respectiv acestia sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la data inregistrarii la ONRC sa achizitioneze registrul unic de control.
 
Avand in vedere si faptul ca sediul social al unei societati este unul singur (societatea nu poate avea mai multe sedii sociale in acelasi timp), se poate concluziona ca, in cazul schimbarii sediului social, contribuabilul persoana juridica nu trebuie sa achizitioneze un nou registru unic de control. Insa, nu aceleasi lucru se poate concluziona si in cazul sediilor secundare/punctelor de lucru, avand in vedere ca societatea poate infiinta, concomitent, mai multe sedii secundare, astfel ca acestea nu se pot transfera de la un sediu secundar la altul. In aceste conditii, ori de cate ori societtaea infiinteaza un sediu secundar/punct de lucru pentru care s-au eliberat avize/autorizatii si/sau acorduri de functionare, este obligata sa achizitioneze in termen de 30 de zile si un registru unic de control aferent sediului secundar infiintat.

Citeste si: Ce trebuie sa faca o firma dupa deschiderea unui punct de lucru >>
 

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici