search

Modificarea numarului de salariati. Cum se va calcula impozitul pe venit pe trimestrul III?

Statutul de microintreprindere difera de anumite conditii care trebuie indeplinite cumulativ. Printre aceste conditii se afla si numarul de salariati. Dezbatem in continuare cazul unei microintrprinderi care in luna septembrie nu mai are decat un angajat cu norma partiala, respectiv 2 ore/zi. In celelelate doua luni ale trimestrulului, firma a avut doi angajati cu norma intrega. Avand in vedere ca in luna septembrie nu mai este indeplinita conditia privind numarul de salariati, cum se va calcula impozitul pe venit pe trimestrul III? Raspunsul il vom afla in continuare de la expertul nostru in domeniu.


Iata raspunsul specialistului!


Potrivit art. 51 alin. (4) din Codul fiscal, in sensul titlului III - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga.

Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Potrivit art. 51 alin. (5) din Codul fiscal, in cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare de 1% sau 3% se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii.

Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare de 1%, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea conditiei prevazute la art. 51 alin. (6) din Codul fiscal (Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare prevazute la alin. (1), noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni).
 
La sfarsitul lunii septembrie societatea nu mai are decat un angajat cu norma partiala respectiv 2ore/zi. Prin urmare, conditia referitoare la numarul de salariati nu mai este indeplinita si, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea (trimestrul III), aplicati cota de impunere de 3%.




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu – Economist.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice