search

Monografie contabila pentru vanzarea mijloacelor fixe catre angajati

O societate doreste sa vanda mijloacele fixe amortizate/neamortizate catre proprii angajati (pret de vanzare, documente etc). Vom stabili in cele ce urmeaza daca mijloacele fixe neamortizate se pot vinde la valoarea ramasa neamortizata.
 
Raspunsul specialistului: 
 
La vanzarea mijloacelor fixe catre salariati trebuie sa tineti cont de prevederile art.76, alin (3) care spun ca:
 
3) Avantajele, in bani sau in natura, primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2), precum si cele primite de la terti ca urmare a unei relatii contractuale intre parti, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), includ, insa nu sunt limitate la:
.......................
b) cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit ori la un pret mai mic decat pretul pietei, altele decat cele care se incadreaza in limitele prevazute la alin. (41) lit. b) si c);
 
Asadar, vanzarea mijlocelor fixe catre salariati trebuie sa se faca la pretul pietei deoarece exista riscul reincadrarii diferentei dintre pretul pietei si valoarea de vanzare din punct de vedere fiscal ca fiind venituri salariale.
 
In cazul mijloacelor fixe neamortizate, da, se pot vinde la valoarea ramasa neamortizata cu conditia ca aceasta sa fie la nivelul pietei si sa se poata demonstra acest fapt.
 
Se va intocmi factura conform art. 319 alin. (6) din Codul fiscal care prevede ca
(6) Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
 
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
 
Inregistrarile contabile sunt:
461 = 758 valoare la pretul pietei
461 = 4427
658 = 21X descarcare gestiune cu valoarea neamortizata
281 = 21X descarcare gestiune cu valoarea amortizata
 
In cazul in care mijloacele fixe sunt vandute la pretul pietei nu exista implicatii din punct de vedere al TVA, deci nu se ajusteaza TVA.
 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.




Noutati contabile 1714078800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice