search

MRU si privatizarea energiei. Grupurile de interese au inceput sa se foiasca

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Opinia publica din Romania, cu cateva exceptii a reactionat pozitiv la aparitia lui Mihai Razvan Ungureanu in rolul de premier al unui nou guvern. Mutarea pe tabla de sah a fost bine primita.

Suspiciunile legate de el tin pana la aceasta ora, mai degraba de un feeling natural: oamenilor, in general, nu le plac spionii, arivistii, baietii perfecti. Le ridica intrebari.

Apoi mai sunt cateva informatii care au inceput sa apara si care ridica alte semne de intrebare, de data aceasta mai serioase. Ciudat este ca ele nu vin din partea opozitiei, care se balbaie sau a cazut pe ganduri, ci din grupurile de interese concurente, care se vad aproape de confruntarea cu evenimentele si care poate ca simt ca pierd teren.

1. Pare suspecta si merita clarificari relatia familiei Ungureanu cu OMV Petrom de unde a castigat 70% din veniturile familiei.

Ce stim despre OMV Petrom? Ca a fost pretul pe care Romania l-a platit pentru intrarea in UE, in interesul statului austriac. Tranzactia a fost facuta de guvernul Nastase si parafata de parlament. Asadar, fara responsabilitati individuale.

2. Acum se pregateste privatizarea sistemului energetic. Se intrevad cateva curente puternice: unele dinspre Occident (au cerut insistent privatizarea sectorului energetic si liberalizarea pietei in ultimii ani), altele dinspre Rusia, altele din partea casei, aici intrand in cursa si gastile "baietilor destepti" bastinasi.

Īn acest context, intrarea si iesirea doamnei Vass de pe lista ministrilor lui MRU pare descifrabila si intr-o alta cheie. Doamna aparea in presa zilelor trecute ca o reprezentanta a intereselor locale din energie.

3. Virgil Magureanu a ridicat si el un colt de cortina, se pare ca stia ce se va intampla cu aproape o luna in urma. El atragea atunci atentia ca implicarea serviciilor secrete in schimbarile din Romania nu ar fi binevenita pe fondul crizei si in pragul privatizarii sistemului energetic romanesc. Nimeni nu stia atunci despre ce implicare vorbea! Fireste, nu stim nici carui curent de interese apartine Virgil Magureanu, dar putem banui ca n-a rupt tacerea dupa trei ani de absenta totala, doar pentru ca n-avea ce face in zilele acelea de inceput de ianuarie.

4. In acelasi timp, peste nelinistita Romanie s-au lansat vesti linistitoare cu privire la cresterea pretului la gaze si energie electrica: se va intampla mult mai tarziu, poate in 2015, ne-a spus zilele trecute presedintele! Asadar, atentia publicului si interesul direct pe acest subiect a fost indepartat pentru o vreme.

5. Intrebarea Adrianei Saftoiu care-l cunoaste pe MRU din timpul in care traiau impreuna experiente interesante pare indreptatita, de ce a acceptat MRU o misiune pe termen atat de scurt si atat de dificila? Pentru un carierist de tipul MRU, logica ne-ar spune ca cel mai probabil n-ar fi fost de acceptat.

P.S.: Si totusi, mie nu-mi plac suspiciunile astea, ce naiba!, mai bine basmul lui Sebastian Lazaroiu: MRU este Fat-Frumos care o trezeste din sicriu pe Alba ca Zapada si traiesc fericiti pana la adanci batraneti! :)

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice