search

nc o imperativ categoric din partea Comisiei Europene

Din partea Comisiei Europene ne-a parvenit un nou ultimatum: scoaterea grabnică a entităților economice nefiabile de pe piață printr-o nouă lege a insolvabilizării, lege care va intra în vigoare, de-altfel, de la 21 Iulie 2006.


Procedura de insolvabilizare este accelerată

Președintele Uniunii Naționale a Practicienilor de Reorganizare și Lichidare (U.N.P.R.L.), dl Arin O. Stănescu, a declarat agenției naționale de presă "Rompres", la data de 12 Iulie a.c., faptul că actuala procedură de insolvabilizare, ce duce la executarea entității economice declarate ca insolvabilă, este prea lentă fiindcă durează cca șase luni de zile, dar cu ocazia introducerii noului proiect de lege (85/2006) pentru promulgare în Parlamentul României, la data de 21 Iulie a.c., aceasta (procedura) va fi radical redusă ca durată.


Poziția creditorilor va fi reglementată

Fiindcă creditorii trebuie să aibă un statut stabil în procesul de insolvabilizare a unei entități economice, noua lege vine în întîmpinarea acestui detaliu. Astfel, președintele U.N.P.R.L. a oferit asigurări conform cărora doar administratorul sau lichidatorul și creditorul judiciar se vor putea pronunța în chestiuni ce țin de managementul entității comerciale nefiabile vizate; creditorul va putea chiar prelua societatea pentru administrarea sau vînzarea de acțiuni.
Mai mult, potrivit noii legi, debitorul dacă își va dovedi intenția tergiversantă cu privire la procesul de insolvabilizare, judecătorul poate dispune ca acesta (debitorul) să nu își mai poată exercita dreptul de propunere de planuri pentru reorganizare sau falimentare în ceea ce privește entitatea economică cu pricina. Pe de altă parte, dacă debitorul își dovedește buna-credință, solicitînd deschiderea procedurii fiindcă bancruta simpla (chiar și din neglijare) constituie infracțiune penală, judecătorul îi va acorda respectivului debitor întreaga protecție judiciară, debitorul putînd conduce entitatea economică în continuare, inclusiv avînd opțiunea și posibilitatea de a propune proiecte de redresare.


Statistici ale U.N.P.R.L.

Conform acestor statistici, anul trecut (2005) a cunoscut doar cca 11 mii de proceduri de insolvabilizare, or comparabil cu sutele de mii de entități economice înregistrate la Registrul Comerțului, nu înseamnă prea mult. De-altfel, prin stipulările legii pentru simplificarea procedurilor de înregistrare, avînd nr. 359/2004, se plănuiește scoaterea de pe piață a peste 240 de mii de entități economice - fantomă.
Comparativ cu Statele Membre (S.M.) ale Uniunii Europene (U.E.), în România doar aproape 5% din entitățile economice insolvabile românești sunt declarate asemenea de către judecători, totuși.

 

http://www.cdep.ro/proiecte/2006/000/20/3/leg_pl023_06.pdf
http://www.cdep.ro/proiecte/2004/400/20/5/leg_pl425_04.pdf

 



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice