search

Noile plafoane stabilite de ANAF pentru lista datornicilor. Cine se incadreaza?


In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.274/12 aprilie 2016, a fost publicat OPANAF 1164/2016 pentru modificarea Procedurii de publicare a listei debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, aprobata prin OPANAF nr.558/2016. Actul normativ mentionat a intrat in vigoare la data publicarii. Potrivit procedurii aprobate, in lista datornicilor la bugetul de stat se afla si debitorii persoane fizice, nu doar persoanele juridice, ca pana anul acesta.

In vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a ANAF lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale centrale.

Lista se publica trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare si cuprinde obligatiile fiscale restante, peste un anumit plafon, la sfarsitului trimestrului si neachitate la data publicarii listei.

Inainte de publicare, obligatiile fiscale restante se notifica debitorilor. Nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub urmatoarele plafoane:

a) 100.000 lei pentru contribuabilii mari (plafonul anterior fiind de 1.500 lei)
b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii (plafonul anterior fiind de 1.000 lei)
c) 10.000 lei pentru celelalte categorii, inclusiv pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (plafonul anterior fiind de 500 lei)
d) 1.500 lei in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la litera c) (plafonul anterior fiind de 100 lei)

Atentie! In ceea ce priveste persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, lista va cuprinde atat informatii referitoare la obligatiile fiscale restante datorate de persoana fizica, precum si obligatiile fiscale datorate din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercitarea de profesii libere.

Organul fiscal trimite o notificare, pana la data de 15 a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare, cu privire la obligatiile fiscale restante.

De anul acesta, notificarea in ceea ce priveste obligatiile fiscale ale sediilor secundare platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor se adreseaza persoanei in structura careia acestea functioneaza.
in cazul in care exista neconcordante intre evidenta debitorilor si sumele cuprinse in notificari, punerea de acord asupra acestora se realizeaza in termen de 5 zile de la data notificarii. in caz contrar,obligatiile fiscale restante se publica asa cum au fost mentionate in notificare, sau cele ramase nestinse la data publicarii, dupa caz.

In termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale datorate, organul fiscal central opereaza, din oficiu, modificarile pentru fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii, in sensul eliminarii din lista.

Potrivit actului normativ, obligatiile fiscale restante sunt:
- obligatii fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata;
- diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut la art.156 alin.(1) din Codul de procedura fiscala.

In acelasi timp, actul normativ mentioneaza si tipurile de obligatii fiscale care nu sunt considerate obligatii fiscale restante, astfel:
- obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut in actul de acordare a inlesnirii;
- obligatiile fiscale stabilite in acte administrativ fiscale a caror executare este suspendata in conditiile Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
- obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat in conditiile legii.

Sursa: Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Galati

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice