Urmare a modificarilor intervenite in Codul fiscal, prin Legea 141/2025, referitoare la noile cote de TVA, au fost modificate si normele de aplicare a Codului fiscal, in vederea detaliarii procedurii de aplicare a cotei reduse de TVA, in special pentru alimente. Normele au fost publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 715 din 31 iulie 2025.
Principalele modificari/completari la Normele de aplicare a Codului fiscal
-
Se definesc alimentele destinate consumului uman si alimentele destinate consumului animal, in sensul cotei reduse de TVA
Potrivit Codului fiscal, beneficiaza de cota redusa de TVA (11%) livrarea de alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu unele exceptii.
Alimentele destinate consumului uman sunt cele definite la art. 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare.
Alimentele destinate consumului animal reprezinta hrana pentru animale, astfel cum este definita la art. 3 pct. 4 din acelasi regulament.
-
Se reglementeaza procedura de aplicare si se mentioneaza codurile NC pentru bunurile care beneficiaza de cota redusa de TVA (11%)
Cota redusa de taxa de 11% se aplica pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti, pentru livrarea bunurilor care se incadreaza la urmatoarele coduri NC, indiferent de destinatia acestora, cu exceptia alimentelor cu zahar adaugat al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica:
a) animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 si 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv in cazul in care acestea sunt utilizate pentru reproductie;
b) carne si organe comestibile care se incadreaza la codurile NC 0201-0210;
c) pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 0301-0308, cu exceptia pestilor ornamentali vii care se incadreaza la codurile NC 0301 11 00 si 0301 19 00;
d) lapte si produse lactate care se incadreaza la codurile NC 0401-0406;
e) oua de pasari care se incadreaza la codurile NC 0407-0408, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20 si 0408 99 20;
f) miere naturala care se incadreaza la codul NC 0409 00 00;
g) alte produse comestibile de origine animala care se incadreaza la codurile NC 0410, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00, 0511 91 si 0511 99;
h) legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, care se incadreaza la codurile NC 0701-0714, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10 si 0713 33 10;
i) fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni, care se incadreaza la codurile NC 0801-0814 00 00;
j) cafea, ceai, mate si mirodenii, care se incadreaza la codurile NC 0901-0910;
k) cereale care se incadreaza la codurile NC 1001-1008, cu exceptia celor destinate insamantarii care se incadreaza la codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 si 1008 21 00;
l) produse ale industriei moraritului, malt, gluten de grau, care se incadreaza la codurile NC 1101-1107 si 1109, cu exceptia celor care se incadreaza la codul NC 1106 20 10;
m) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, furaje, care se incadreaza la codurile NC 1201-1206, 1208 si 1214, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10 si 1206 00 10;
n) grasimi si uleiuri de origine animala sau vegetala, produse ale disocierii acestora, grasimi alimentare prelucrate, care se incadreaza la codurile NC 1501-1517, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 1503, 1505 si 1515 30;
o) preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice, care se incadreaza la codurile NC 1601-1605;
p) zaharuri si produse zaharoase, care se incadreaza la codurile NC 1701-1704;
q) cacao si preparate din cacao, care se incadreaza la codurile NC 1801-1806;
r) preparate pe baza de cereale, de faina, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie, care se incadreaza la codurile NC 1901-1905;
s ) preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, care se incadreaza la codurile NC 2001-2009;
s) preparate alimentare diverse care se incadreaza la codurile NC 2101-2106, cu exceptia preparatelor ce contin alcool de la codul 2106 90 20;
t) bauturi, otet comestibil si inlocuitori de otet comestibil obtinuti din acid acetic, care se incadreaza la codurile NC 2201 si 2209 00;
t) reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale, care se incadreaza la codurile NC 2301, 2302, 2304-2306, 2308 si 2309.
Exemplu: Un producator agricol vinde caise care se incadreaza la codul NC 0809 10 00 catre un comerciant. Pentru livrarea efectuata producatorul agricol aplica cota de TVA de 11%. La randul sau, comerciantul vinde caisele cu cota de 11%, indiferent ce destinatie ulterioara vor avea fructele livrate: alimente, materie prima pentru dulceata, compoturi sau productia de alcool.
-
Potrivit Codului fiscal, nu beneficiaza de cota redusa de TVA , alimentele cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica.
Pe baza listei ingredientelor se determina daca au zahar adaugat, indiferent in ce cantitate, iar continutul total de zahar este cel prevazut in informatiile nutritionale.
-
Pentru livrarea urmatoarelor bunuri, cu exceptia alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, datorita naturii lor, cota redusa de TVA de 11% se aplica de orice furnizor numai daca acesta poate face dovada ca sunt utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal:
a) seminte si fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, paie si pleava de cereale brute, care se incadreaza la codurile NC 1207, 1212 si 1213, cu exceptia celor care se incadreaza la codurile NC 1207 21 00, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10 si 1207 99 20;
b) reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, care se incadreaza la codurile NC 2303 si 2307;
c) sare destinata consumului uman sau animal si care se incadreaza la codul NC 2501 00;
d) amidon si fecule, inulina, care se incadreaza la codul NC 1108."
-
Potrivit Codului fiscal, beneficiaza de cota redusa de TVA (11%) cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping.
In sensul acestei prevederi, prin cazare in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara se intelege cazarea in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica prevazute la art. 2 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania. Cota redusa de taxa de 11% se aplica pentru tipurile de cazare in structurile de primire turistica cu functiune de cazare, prevazute la art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul cazarii cu mic dejun, cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu «all inclusive», astfel cum sunt definite la art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 58/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 755/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, cota redusa de TVA se aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice, bauturi nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202, precum si alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs.
-
Potrivit Codului fiscal, beneficiaza de cota redusa de TVA, serviciile de restaurant si catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202.
Orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice, indiferent de concentratia alcoolica, este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice, precum si pentru bauturile nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202, servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering, se aplica cota standard de TVA, fara a se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi facand parte din serviciile de restaurant sau de catering
-
Cota redusa de taxa de 11% prevazuta la art. 291 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal, pentru livrarea de locuinte, se aplica numai pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca un proprietar de bunurile prevazute la art. 291 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal.
Persoanele impozabile care livreaza locuinte vor aplica cota de 11%, inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrari, daca din contractele incheiate rezulta ca la momentul livrarii vor fi indeplinite conditiile impuse de art. 291 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal. In situatia in care avansurile au fost facturate prin aplicarea cotei standard de TVA, la livrarea bunului imobil se efectueaza regularizarile prevazute la art. 291 alin. (6) din Codul fiscal in vederea aplicarii cotei de 11%, daca conditiile impuse de art. 291 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal sunt indeplinite la data livrarii.
Pentru cladirile prevazute la art. 291 alin. (2) lit. l) din Codul fiscal, cumparatorul va pune la dispozitia vanzatorului o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca va utiliza aceste cladiri conform destinatiei prevazute de lege, care se pastreaza de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 11%. Declaratia trebuie prezentata cel mai tarziu pana la momentul livrarii cladirii respective.
-
Se ABROGA prevederile privind aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea, importul sau achizitia intracomunitara de suplimente alimentare notificate care se regasesc pe site-ul Ministerului Sanatatii sau pe cel al Institutului National de Cercetare.
-
In situatia in care se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri/servicii supuse atat cotei reduse de TVA, cat si cotei standard de TVA si se poate stabili o operatiune principala, cota de TVA aplicabila pachetului este cota de TVA aplicabila operatiunii principale, conform pct. 23 alin. (1) lit. b), chiar daca pretul fiecarui element care compune pretul total platit de un consumator pentru a putea beneficia de aceasta prestatie poate fi identificat, astfel cum s-a pronuntat si Curtea Europeana de Justitie in Cauza C-463/16 Stadion Amsterdam CV.
Exemplu: O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA ofera posibilitatea achizitionarii unui pachet de bunuri si servicii constand in acces la un eveniment sportiv si facilitati in cadrul evenimentului sportiv, precum: servicii de catering/restaurant, produse alimentare, acces la parcare. In aceasta situatie, chiar daca pretul fiecarui element care compune pretul total platit de un consumator pentru a putea beneficia de aceasta prestatie ar putea fi identificat, cota de TVA aplicabila pachetului este de 21%, respectiv cota de TVA aferenta accesului la evenimentul sportiv care reprezinta prestatia principal.