search

Noul Cod al Insolventei a fost adoptat. Seful ANAF e nemultumit

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

Gelu Stefan Diaconu, seful ANAF, considera ca noul Cod al Insolventei, adoptat in Parlament la 15 aprilie a.c., nu favorizeaza bugetul de stat si ca, mai mult, singurii castigatori in urma noilor reglementari sunt practicienii in insolventa.

In acest context, PNL si PDL si-au facut deja publica intentia de a ataca noul Cod al Insolventei la Curtea Constitutionala.

Potrivit Realitatea.net, noul Cod al insolventei, e considerat unul "echilibrat, care nu mai permite Fiscului sa trimita firmele in faliment dupa bunul plac", citeaza Realitatea.net, mentionandn totodata ca ANAF isi pastreaza inteiatatea cand vine vorba de recuperarea creantelor de la firmele care intra in insolventa.

Gelu Stefan Diaconu e insa de parere ca prin noul Cod sunt favorizate firmele cu probleme si practicienii in insolventa. Sursa amintita precizeaza ca noul Cod al Insolventei a fost redactat sub supravegherea expertilor de la Banca Mondiala si Fondul Monetar International care, prin modificarile aduse, au urmarit ca Romania sa se alinieze reglementarilor Uniunii Europene in materie de insolvente. Dorinta specialistilor e ca ANAF-ul sa devina mult mai flexibil in relatia cu firmele care intra in insolventa.

Se constata insa ca noul Cod interzice doar Fiscului sa nu mai poata respinge "dupa bunul plac planul de reorganizare judiciara a firmelor si deci sa le trimita direct in faliment", citeaza Realitatea.net.

Totodata, prin noile reglementari, ANAF-ul va avea un termen de gratie de 60 zile in fata tuturor creditorilor pentru a-si recupera creanta, insa Gelu Stefan Diaconu precizeaza, citeaza Realitatea.net, ca noua lege e in dezavantajul bugetului de stat.

In acest sens, citeaza Realitatea.net, seful ANAF a declarat:

"Pai avem doi castigatori. Debitorul, care e, de cele mai multe ori, de rea credinta. Al doilea castigator e practicianul in insolventa. O sa spun un lucru care-i poate deranja pe multi: Vocea practicienilor in insolventa se aude mai tare decat vocea ANAF. Proiectul Codului in forma in care se contureaza azi e facut in detrimentul bugetului. Iar asta va avea consecinte incalculabile".




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice