search

Nu vreau sa aud predictii electorale de la Traian Igas

Domnul Traian Igas zice ca USL coboara in sondaje, iar PDL a urcat mai sus decat il prezinta unele televiziuni de casa ale partidelor din opozitie. Eu as prefera sa nu aud predictii electorale de la Ministrul de Interne. As prefera ca fix acest ministru sa nu fie unul politic in contextul de azi si as prefera ca el sa se pastreze departe de pariurile electorale.

Sa va explic de ce.
Nu e un secret, e o practica deja traditionala, ca fiecare Guvern isi face "curatenia" de rigoare in subordinea sa. Se schimba guvernul, atunci de sus in jos se porneste schimbarea de sefi de institutii, divizii, departamente si alte structuri organizatorice. Asa e la stat. Ministerul Administratiei si Internelor nu a facut exceptie. In Teleorman (numai un exemplu) s-au schimbat toti sefii de sectie de politie. De la oras pana la comuna cea mai infundata.

Ministerul Administratiei si Internelor e autorul proiectului legii electorale. Acelasi minister e responsabil pentru bugetarea (si prin urmare gestionarea) alegerilor, locale, parlamentare si prezidentiale. Proiectul de lege al ministrului Igas e controversat, dezis de colegii de partid, dar apoi cosmetizat pe alocuri si dus in Parlament pentru asumare de raspundere guvernamentala.

Se vorbeste pe la stiri despre coruptie. Domnul Vasile Blaga isi scuza colegul: "Eu nu spun ca nu sunt si oameni corupti in minister, fiindca este totusi un minister in care lucreaza foarte multi oameni". Ce faci totusi cu coruptia de origine politica? Aceea care functioneaza asa: la ai nostri mai toleram, la ai lor nu iertam nimic? Acea coruptie unde nu e nevoie sa se dea ceva, sau sa se ceara in mod explicit. Angajatii care se trezesc peste noapte cu un sef nou, simpatizant/simpatizat de partid, invata dintr-un sut doua lectii: una ca si asa suntem prea multi si nimeni nu e de neinlocuit, iar a doua ca o simpatie politica nu e ceva de neglijat.

Toate acestea se intampla in contextul in care ne ingrijoram cu totii de influenta politicii in justitie. De pericolul ca un ministru (om politic) sa aiba autoritatea de a demara actiuni de cercetare si penalizare impotriva judecatorilor.

Bun. Deci de ce nu vreau sa aud predictii electorale de la Ministrul Traian Igas?

Pentru ca vreau sa cred ca votul meu are valoare ca sa pot decide sa merg sa votez. Incerc sa nu insinuez ca alegerile vor fi fraudate, dar nu ma pot opri sa ma gandesc ca sunt atatea circumstante care ar favoriza asta, ca in realitate depinde doar de moralitatea celor care sunt responsabili. Vreau sa tin departe de mintea mea judecatile politice ale unui om care ar putea manifesta atata influenta.

Vorbeam vineri despre forta individului de a schimba realitatea politica. Ei bine, puterea votului sta in numarul celor care il exprima.
Cu cat vom fi mai multi, cu atat prezumtia de corectitudine a rezultatelor va depinde mai putin de moralitatea unui numar limitat de indivizi.

Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice