search

Nume de cod: Kogalniceanu

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?
De la Guvern vine, dupa un an de la intrarea in discutie, o noua promisiune: cardul Kogalniceanu. Dupa un model al vecinilor unguri, statul vrea sa ajute IMM-urile cu garantii pentru credite si subventionarea dobanzilor. E intentia exprimata prin elaborarea proiectului de Ordonanta de Urgenta, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei. In mod ironic, tinand seama de dialogul tot mai aprins cu UDMR pe tema reorganizarii teritoriale, ideea apartine unui membru UDMR si aduce un omagiu mentalitatii reformatoare a omului politic Mihail Kogalniceanu.

Cifrele propuse de guvern sunt asa:
12000: IMM-uri care ar beneficia de programul de creditare
125000: lei, plafon maxim
50%: procent subventionat din dobanda
80%: procent din garantii suportate de catre stat

Contextul este cat se poate de efervescent politic. Discutiile pe marginea reorganizarii administrative sunt tot mai aprinse. Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, de la UDMR, afirma zilele trecute ca, daca nu se va adopta solutia lor, cu Tinutul secuiesc, vor recurge la insubordonare civica.
In plus, sistemul bancar romanesc este amenintat de criza din Grecia si de faptul ca multe din numele sonore de pe piata bancara locala sunt controlate sau subsidiare ale unor institutii grecesti. (vezi stirea conform careia potrivit unui raport al bancii japoneze Nomura analizat si redat partial pe un blog Financial Times, criza din Grecia ar urma sa produca efecte in Romania si Bulgaria)

Asadar situatia e tensionata. Guvernul are nevoie sa produca si vesti bune. Nu numai el, ci si noi, cetatenii guvernati si privitori neputinciosi la crizele cu care se loveste rand pe rand. Si perspectiva de a construi ceva echilibreaza un pic balanta imaginii.

Cred cu tarie ca guvernarea, in orice tara, e un efort de a gestiona imaginea in cel putin aceeasi masura in care e un efort de a gestiona o tara. Ca e o balanta delicata de masuri prietenoase si mai putin prietenoase care sa pastreze opinia publica intr-un echilibru fragil de incredere. Initiativa in cauza e destul de slaba, desi de ajutor. Impactul ei real e mic pentru o afacere aflata intr-o oarecare stabilitate. La un credit de 30000 de euro, cat este plafonul maxim acoperit de cardul in cauza, subventia de dobanda ajunge undeva in jur de 1300 de euro. Preluarea garantarii ajuta in situatiile in care altfel nu ar fi existat garantii, si prin urmare asigura calificarea la creditare. Cred ca e un branci inainte pentru o categorie destul de greu incercata de conjunctura.

E un pic trist doar ca e o acadea primita ca sa nu ne supere prea tare injectia. Cu atat mai mult, cu cat in mod explicit acadeaua in cauza nu vrea sa salveze ci doar sa participe la succes. Aceasta e deductia pe care o fac din conditia ca solicitantul sa nu se afle in dificultate financiara pentru a putea beneficia de cardul Kogalniceanu.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice