search

O criza de caractere

Premierul elen, Lucas Papademos (foto), lucreaza fara salariu inca de la preluarea postului, in noiembrie, stire pe care poporul grec a aflat-o abia acum. Potrivit cotidianului elen Ta Nea, nici macar persoanele apropiate premierului nu au stiut de decizia acestuia de a renunta la salariu.

Ministerul de Finante a publicat, miercuri, ca raspuns la o cerere a Parlamentului, o lista cu functionarii publici care au dreptul la salarii de peste 5.000 de euro pe luna. Lista salariilor brute de peste 5.000 de euro pe luna include presedintele, premierul, ministrii, secretarii de stat si membrii parlamentului. Presedintele Greciei, Karolos Papoulias, a renuntat si el la salariu luna trecuta, ca semn al solidaritatii cu populatia, lovita de masurile dure de austeritate adoptate de autoritati.

Gestul premierului de a renunta la salariu nu impresioneaza in primul rand prin sacrificiu, ci prin discretia cu care a fost facut.

Fireste, putem spune ca Grecia sta mai prost decit multe alte state, ca grecii au o altfel de statura uamana, ei toti, spre deosebire de noi, se trag din zei si ca poate, asa cum comenteaza cititorii, fura mai mult decit salariu. Dar inainte sa incepem speculatiile, haideti sa recunoastem ca gestul tacut al omului impune respect. Faptul ca nu s-a batut cu pumnul in piept te indeamna sa crezi ca este sincer atasat de cauza, ca pur si simplu este un patriot.

Dar haideti sa ne imaginam - nu, mai bine sa nu ne imaginam - sa ne uitam pur si simplu la ce se intampla la noi.

Parlamentarii nu au fost la lucrarile parlamentului, dar fac scandal pentru ca le este retrasa indemnizatia. Ba mai mult, continua sa stea la hotel de cinci stele chiar dupa ce presa a facut scandal pe acesta tema, pleaca in delegatii costisitoare, iar in ministere, numai anul treecut, s-au mancat tone de ciocolata.

Īnsa culmea generozitatii pare sa fi atins-o presedintele PSD, Victor Ponta, care motiveaza ca vrea indemnizatia de parlamentar pe perioada grevei doar ca sa o doneze unor nevoiasi. Asadar, liderul stangii romanesti, acest Che Ghevara al nostru, doneaza cu drag ceea ce nu are.

Degeaba aratam cu degetul Grecia - oricat de jos ar fi ea - acolo este vorba de o criza de bani, dar la noi e una mai rea: e o criza de caractere.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice