search

O noua editie a programului de titluri de stat Fidelis: Donatorii de sange primesc in continuare cea mai buna dobanda

29 Mai 2024, termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente anului 2023
Ministerul Finantelor lanseaza  in perioada 8-17 aprilie o noua editie a programului de titluri de stat FIDELIS, in care donatorii de sange primesc cea mai buna dobanda.
 
„Fidelis creeaza in jurul sau un cerc virtuos de progres, prin echilibrul intre stabilitate si solidaritate. Investitiile in instrumente cu grad mic de risc ca acesta ofera protectia capitalului investit, un flux constant de venituri neimpozabile si diversificarea portofoliului de investitii. Mai mult, prin implicarea in astfel de proiecte, investitorii aduc beneficii sociale tangibile: printr-o singura donare salveaza pana la trei vieti, primind la schimb dobanda cea mai buna. Dincolo de acestea, raspundem si celor care cauta un instrument in valuta, avand dobanzi de pana la 5% pentru transa in euro”, a precizat ministrul Marcel Bolos.
 
Transa dedicata donatorilor de sange se va aplica pentru titlurile de stat emise in lei, cu scadenta la un an, avand o dobanda de 7%, cea mai mare oferita in cadrul acestei editii.
 
De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scaderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de conditiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donarii de sange incepand cu 1 iulie 2023.

Fidelis: Titluri de stat in euro, cu dobanzi de pana la 5%

Totodata, in afara de transa speciala, editia FIDELIS care debuteaza luni, 8 aprilie, va contine si emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat in lei, cu scadente de 1 an si 3 ani si dobanzi anuale de 6% si, respectiv, 6,85%, si titluri de stat in euro, cu scadente de 1 an si 5 ani si dobanzi anuale de 4%, respectiv, 5%.
 
Valoarea nominala a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
 
Persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta peste 18 ani pot subscrie in titlurile de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, prin intermediul bancilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Société Générale si Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Comisioane zero si castiguri neimpozabile

In procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.
 
Detinatorii de titluri de stat FIDELIS lansate in cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitatile neridicate la scadenta, prin subscrierea in cadrul acestei noi emisiuni.

Titluri de stat Fidelis: ce trebuie sa stii daca donezi sange

Pentru a putea dona sange trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
 
- sa ai varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani;
- sa fii cetatean roman sau (in cazul strainilor) sa ai rezidenta legala pe teritoriul Romaniei de minim 1 an si sa poti comunica minimal in limba romana;
- sa ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pasaport, carnet de conducere, carnet militar);
- sa ai o stare generala fizica si psihica buna;
- sa ai greutatea >/= 50 kg;
- sa ai tensiunea arteriala sistolica intre 10 si 18 mmHg;
- sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimele 6 luni;
- sa nu fii in evidenta cu diverse afectiuni in tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infectioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
- sa nu ai predispozitie la sangerare prelungita in caz de leziuni;
femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, de alaptare, in perioada menstruala sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
- rezultatele analizelor din sangele prelevat din deget, inainte de donare, sa fie in limitele acceptabile pentru donare (hemoglobina, glicemie, calciu, trombocite);
- vene vizibile, bine conturate. Locul punctiei sa nu aiba eczeme sau iritatii.

Titluri de stat Fidelis: alte beneficii pentru donatori

- adeverinta pentru transport, redus cu 50% pe metrou si RATB;
- zi libera, platita, de la munca, sau adeverinta pentru scoala/facultate;
- bonuri de masa in valoare de 280 lei, valabile pana la sfarsitul anului;
- o data pe an donatorii pot face un set complet de analize de sange, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguina (la minim 1 luna distanta fata de ultima donare);
- romanii care doneaza sange de cel putin trei ori pe an pot beneficia de o reducere a impozitului pe cladiri si terenuri.
 

Foto: pixabay.com

Noutati contabile 1716930000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice