Ordinul MFP nr. 170/2015 modifica de la 1 martie contabilitatea in partida simpla - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Ordinul MFP nr. 170/2015 modifica de la 1 martie contabilitatea in partida simpla


Incepand cu data de 1 martie, se aplica reguli noi de contabilitate in partida simpla, modificate prin Ordinul MFP nr. 170/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 139 din 24 februarie 2015.

Se modifica astfel prin noul act normativ prevederile aduse anterior de Ordinul MFP nr. 1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice.

Astfel, odata cu noile prevederi, vor conduce contabilitatea in partida simpla dupa noile reguli, persoanele fizice care obtin venituri supuse impozitarii in sistem real, din:
- activitati independente;
-cedarea folosintei bunurilor (cand este cazul);  
- activitati agricole,
- silvicultura si piscicultura.

Conform OMFP nr. 170/2015, devin obligatorii pentru cei ce vor conduce contabilitatea in partida simpla urmatoarele registre:

- Registrul Jurnal de incasari si plati - cod 14-1-1/b;
- Registrul Inventar - cod 14-1-2/b.

Nota: in Registrul Jurnal de incasari si plati se inregistreaza cronologic toate incasarile atat cu
numerar cat si prin banca, precum si platile si sumele se totalizeaza lunar.

Registrul Inventar se completeaza cu elementele de natura activelor si datoriilor inventariate.

Contabilitatea in partida dubla poate fi tinuta de catre persoanele fizice amintite mai sus prin optiune (exceptie fac cazurile in care exista un alt act care sa interzica aceasta posibilitate sau care sa impuna conducerea contabilitatii in partida simpla).

In cazul in care optiunea e permisa, iar persoana fizica este interesata de conducerea contabilitatii in partida dubla, aceasta poate conduce contabilitatea in acest mod de la inceputul exercitiului financiar ulterior celui in care s-a decis schimbarea conducerii contabilitatii. De asemenea, se precizeaza ca persoanele infiintate dupa intrarea in vigoare a prezentului act normativ, pot opta inca de la infiintare la conducerea contabilitatii in partida dubla sau in partida simpla.

Reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla se vor aplica de catre urmatoarele categorii de contribuabili:

-    persoanele fizice si asocierilor fara persoanalitate juridice, ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu Codul fiscal, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din urmatoarele surse:
-        activitati independente;
-        cedarea folosintei bunurilor;
-        activitati agricole, silvicultura si piscicultura.
-    persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar contin, ca element de noutate, si continutul incasarilor si continutul platilor aferente operatiunilor desfasurate:

-    sumele incasate din desfasurarea activitatii;
-    aporturile in numerar si prin conturi bancare facute la inceperea activitatii ori in cursul desfasurarii acesteia;
-    sumele primite sub forma de credite bancare sau de alte imprumuturi;
-    sumele primite ca despagubiri;
-    sumele primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii;
-    sumele primite reprezentand forme de sprijin cu destinatie speciala din fonduri externe nerambursabile (subventii);
-    alte sume incasate (de exemplu restituiri de impozite, taxe si penalitati).


Retineti ca arhivarea electronica este permisa in conditiile OMFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile.

De asemenea, se pot utiliza si alte documente prevazute in actele normative ce reglementeaza activitatile specifice fiecarei persoane ( cum ar fi cele de jocuri de noroc, exploatarea masei lemnoase, agricultura).


17 solutii eficiente pe care niciun inspector ANAF
nu vrea ca tu, contribuabil, sa le stiiDetalii AICI >>
 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2015-02-26
Vizualizari: 7874


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-01-18
 Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman informeaza contribuabilii ca 25 ianuarie 2022 este data limita pentru 11 declaratii fiscale importante.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-01-18
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Giurgiu reaminteste celor interesati ca, incepand cu data de 1 martie 2022, inrolarea contribuabililor in Spatiul Privat Virtual (SPV) va fi obligatorie. Citeste mai mult ...
postat la: 2022-01-11
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat o brosura despre depunerea si completarea Declaratiei unice in 2022. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services