Ordonanta de Urgenta a Guvernului Dancila: Statul isi asuma plata unei parti din CASS - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului Dancila: Statul isi asuma plata unei parti din CASS

Ordonanta de urgenta nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr. 125 din 8 februarie 2018 (M.Of. nr. 125/2018).
 
Printre altele, aceasta prevede ca statul va asuma plata unei parti din CASS printr-un mecanism simplificat pentru o serie de categorii de contribuabili.

„In urma dezbaterilor din ultimele zile pe tema efectelor Legii salarizarii, dar si a mutarii contributiilor de la angajator la angajat, au reiesit unele probleme. Acolo unde au fost identificate probleme, am cerut imediat masuri de echilibrare, astfel incat nicio categorie socio-profesionala sa nu aiba de pierdut”, a spus Dancila, conform mediafax.ro.

Premierul a mai completa cu: „Avem patru categorii si anume angajatii din IT, cei pe cercetare, dezvoltare si inovare, persoanele care desfasoara activitati sezoniere si salariatii cu dizabilitati incadrati cu handicap grav sau accentuat. Pentru aceste categorii statul isi va asuma plata unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate printr-un mecanism simplificat”.

O alta prevedere a OUG pe care Guvernul a adoptat-o joi asigura cel putin mentinerea venitului net pentru angajatii din sistemul public, dar si privat care lucreaza part-time.

„Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018 personalului angajat in baza unui contract individual de munca cu timp partial i se va retine CAS si CASS doar la salariul realizat, chiar daca acesta va fi mai mic decat salariul minim pe economie, iar diferenta va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat”, a subliniat Dancila.


Informatii extrase din nota de fundamentare

In vederea mentinerii facilitatii fiscale de care beneficiaza categoriile de persoane scutite de la plata impozitului de venit, in conditiile in care angajatorii mentin costurile cu salariile cel putin la un nivel egal cu cel din decembrie 2017, este necesara instituirea unui mecanism fiscal-bugetar care sa inlature discriminarea acestei categorii de angajati in raport cu toti ceilalti angajati.

In cazul persoanelor fizice care beneficiaza concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala, baza lunara de calcul al CAS este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical.
Astfel, se impune modificarea bazei de calcul a CAS pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate  acordate pe perioada in care salariatii sau somerii se afla in concediu medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nivelul CAS si CASS datorat nu poate fi mai mic decat nivelul contributiilor aferente salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile.

 Din aplicarea in practica, au fost sesizate situatii in care uneori venitul brut realizat de catre angajati este mai mic decat cuantumul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara, pe care le datoreaza acesti angajati.

Pentru evitarea unor astfel de situatii este necesara adoptarea in regim de urgenta a unui act normativ care sa elimine dificultatile de aplicare a masurii.Puteti sa consultati in intregime nota de fundamentare aici si proiectul legislativ in forma revizuita aici. >>


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta.ro - www.conta.ro
Data: 2018-02-09
Vizualizari: 1765


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-05-19
A aparut in Monitor OUG 67/2022 care prevede ca firmele de curierat vor fi nevoite sa anunte la Fisc platile ramburs pe care le fac romanii pentru cumparaturile online.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-12
AJFP Prahova reaminteste contribuabililor ca vineri, 20 mai 2022, este termenul de depunere pentru formularele fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-12
Incepand de la 1 iulie 2022, utilizatorii sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport, datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, conform OUG 41/2022. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services