search

Padurea din Carpati e falimentara

Cartea Verde a Contabilitatii: solutii practice, explicatii si recomandari din partea specialistilor
"Se fura ca-n codru" e o vorba romaneasca, cred ca stiti. An de an, vestile despre codrul romanesc confirma zicala si astazi aflam ca padurea e o resursa hilara de venit pentru proprietari: statul obtine un profit de 1,5 lei pe hectar pe an. Cum așa, veti zice!?

Am sa va prezint doar citeva cazuri ce ilustreaza perfect situatia si jaful din padurile Romaniei.

Un parlamentar UDMR, pe cand era in comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor a crezut ca acolo e pus sa ancheteze „pe bune” situatia si a pornit omul cu mapa prin Covasna unde a gasit 303 cazuri de improprietariri abuzive, nedrepte. Adica, unii primeau padurea desi nu era a lor, o taiau si, apoi, daca adevaratul proprietar reusea sa o revendice o primea rasa, iar daca nu reusea era si mai bine, potentatul locului instalat proprietar pe padure o exploata mai departe. Proprietarul nu primeste nimic, iar exploatatorul vinde intre timp padurea la negru.

Vi se pare o facere buna ? Sigur, dar pentru economia neagra, pentru smecheri.

In Muntii Apuseni, de ani de zile, satenii spun ca, noapte de noapte si uneori chiar ziua, trec camioane acoperite cu prelate, pline de busteni care se incarca in trenuri la Huedin pentru Austria. E o firma straina care ar fi cumparat de la Ocolul Silvic dreptul de exploatare pe mii de hectare si pe care nu o controleaza nimeni. De ce trec camioanele si noaptea? Pentru ca austriecii sunt harnici? Probabil.

Intr-o zi ne da telefon mama, speriata tare ca a fost chemata la Ocolul Silvic unde "i s-a pus in vedere" sa plateasca "taxa de padurarie", 22,5 de milioane de lei vechi, ca altfel i se face poprire pe pensie.

Era vorba de un contract semnat in 2009 prin care Ocolul se obliga sa pazeasca padurea familiei noastre, iar proprietarii sa-i platesca taxa. In anul acela, mama chiar a platit-o, in plus, l-a platit si separat pe padurar pentru a se deplasa in padure sa-i marcheze lemne de foc, vreo trei metri cubi. A platit in total cam 7 milioane de lei vechi.

In anii urmatori n-a mai luat lemne, dar nici n-a mai platit taxa de padurarit. N-a stiut ca Ocolul prelungise contractul automat, a crezut ca a fost doar pe anul respectiv. De altfel, nici nu stim ce s-a stipulat in contract, pentru ca mamei nu i-au dat un exemplar, ba chiar i-au spus ca nu au voie sa-i dea unul!

Intre timp, insa, padurarul care, teoretic si contractual, cum spune Ocolul, ar fi trebuit sa pazeasca padurea noastra si pentru care ar trebui sa platim taxa, este cercetat penal pentru furt organizat din padure, iar paguba a fost estimata la un miliard si jumatate de lei vechi.

Așadar, padurarul si hotii de lemn au jefuit padurea noastra de 1,5 miliarde de lei vechi, iar mama este somata sa platesca taxa de paza catre acel padurar. Altfel, i se spune, i se va opri pensia! Va dati seama ce bine e sa fii adevaratul proprietar al padurii din Carpati?

Și incă ceva. Intre timp, mama a platit impozit pe padure, 80 de lei la hectar.

Probabil ca sunt si proprietari care castiga, pentru ca altfel nu putea iesi media profitului de... 1,5 lei la hectar! E prea mult, dincolo e mai putin!

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice