Pe Biblia AM POSDRU ca ceva nu e in regula! - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Pe Biblia AM POSDRU ca ceva nu e in regula!

Stiti care a fost prima masura a noului ministru si a sefului AM POSDRU, dupa marea schimbare? Cei care deruleaza proiecte pe resurse umane vor da o declaratie pe propria raspundere ca n-au dat spaga functionarilor ministerului! Fenomenal, nu? Adica, esti un tanar ministru, blond si cu trei masterate si ce idee geniala iti vine atunci cand esti pus peste un minister care, culmea, are si o agentie de plati din fonduri europene in subordine care are si ea o sefa noua, menita sa indrepte lucrurile: sa iei la puricat cei zeci de mii de romani care deruleaza contractele in loc sa-ti controlezi cei cativa angajati proprii! Adica, sa cauti in carul cu fan in loc sa te uiti la boii din fata lui (ai carului face parte din metafora! ce v-ati inchipuit?).

Situatia la AM POSDRU, cum spuneam si zilele trecute, este foarte grava. S-au intrerupt platile pentru a doua oara intr-un an de zile, iar perpetuarea neregulilor poate duce la suspendarea lor totala. Ar fi un dezastru atat pentru cei care s-au lansat in derularea proiectelor cat si pentru relatia viitoare a Romaniei cu organismele europene.

Noul guvern format din politicieni tineri si (ne dorim sa credem) profesionisti a promis ca va lua problema in mana si va decide tot ce e mai bine pentru ca lucrurile sa se indrepte si sa se deblocheze fondurile.

Trebuie sa spunem ca acolo sunt nereguli legate de coruptie la varf (vezi cazul Botis), dar si de sistem birocratic greoi si favorizant in acelasi timp. Cererile la plata se faceau cu pile, cu o vorba buna, cu ajutorul unui coleg, sau cu spaga, de ce nu? Daca altfel nu merg?!

Dar problema spagii este la functionari, acolo trebuie solutionata, iar acest lucru este evident din cel putin doua motive extrem de evidente:

1. Sunt infinit mai putini si deci, mai usor de verificat.

2. Sunt angajati ai ministerului, deci pot fi trasi la raspundere, obligati la supunere, la control si la respectarea unor clauze contractuale. Sunt sanctionabili si responsabili fata de minister si agentia care i-a angajat!

Ca sa intelegem mai bine cat de aberant suna ordinul, imaginati-va ca s-ar proceda astfel si in starpirea spagii din spitale sau scoli si in loc sa fie anchetati zece doctori, de exemplu, s-ar cere declaratie de la zeci de mii de fosti bolnavi ai lor. Sau in cazul studentilor, al elevilor, al calatorilor cu trenul... In loc sa verifici palnia la iesire, incerci sa o purici la gura, prin interogarea unui furnicar! Nu vi se pare halucinant?

Cu atat mai mult cu cat ministerul are angajati cu contracte ce presupun asumarea unor responsabilitati, clauze de sanctionare, pana la rezilierea contractelor, nu este normal ca acolo sa se actioneze? Sau pleci de la premisa ca oamenii tai sunt atat de slabi incat nu rezista ispitei de a lua spaga si atunci cauti sa-i sanctionezi pe cei care ii ademenesc? Ai acolo niste prapaditi lesinati de foame si cand trec beneficiarii cu placintele pe sub nasul lor, cad sub birou rapusi de pofta.

Este ilogic, stupid si fara sens. Dar sa ne imaginam ca toti ar declara ca au dat spaga. Toti beneficiarii AMPOSDRU decid sa spuna ca da, au dat mita. Ce s-ar intampla atunci? Are ministerul solutii? La ce vedem nu putem spune decat ca si tanara numita ministru ar trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere ca n-a dat spaga ca sa ia diplomele insirate in CV.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2012-02-22
Vizualizari: 5266


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services