search

Pe Biblia AM POSDRU ca ceva nu e in regula!

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF
Stiti care a fost prima masura a noului ministru si a sefului AM POSDRU, dupa marea schimbare? Cei care deruleaza proiecte pe resurse umane vor da o declaratie pe propria raspundere ca n-au dat spaga functionarilor ministerului! Fenomenal, nu? Adica, esti un tanar ministru, blond si cu trei masterate si ce idee geniala iti vine atunci cand esti pus peste un minister care, culmea, are si o agentie de plati din fonduri europene in subordine care are si ea o sefa noua, menita sa indrepte lucrurile: sa iei la puricat cei zeci de mii de romani care deruleaza contractele in loc sa-ti controlezi cei cativa angajati proprii! Adica, sa cauti in carul cu fan in loc sa te uiti la boii din fata lui (ai carului – face parte din metafora! – ce v-ati inchipuit?).

Situatia la AM POSDRU, cum spuneam si zilele trecute, este foarte grava. S-au intrerupt platile pentru a doua oara intr-un an de zile, iar perpetuarea neregulilor poate duce la suspendarea lor totala. Ar fi un dezastru atat pentru cei care s-au lansat in derularea proiectelor cat si pentru relatia viitoare a Romaniei cu organismele europene.

Noul guvern format din politicieni tineri si (ne dorim sa credem) profesionisti a promis ca va lua problema in mana si va decide tot ce e mai bine pentru ca lucrurile sa se indrepte si sa se deblocheze fondurile.

Trebuie sa spunem ca acolo sunt nereguli legate de coruptie la varf (vezi cazul Botis), dar si de sistem birocratic greoi si favorizant in acelasi timp. Cererile la plata se faceau cu pile, cu o vorba buna, cu ajutorul unui coleg, sau cu spaga, de ce nu? Daca altfel nu merg?!

Dar problema spagii este la functionari, acolo trebuie solutionata, iar acest lucru este evident din cel putin doua motive extrem de evidente:

1. Sunt infinit mai putini si deci, mai usor de verificat.

2. Sunt angajati ai ministerului, deci pot fi trasi la raspundere, obligati la supunere, la control si la respectarea unor clauze contractuale. Sunt sanctionabili si responsabili fata de minister si agentia care i-a angajat!

Ca sa intelegem mai bine cat de aberant suna ordinul, imaginati-va ca s-ar proceda astfel si in starpirea spagii din spitale sau scoli si in loc sa fie anchetati zece doctori, de exemplu, s-ar cere declaratie de la zeci de mii de fosti bolnavi ai lor. Sau in cazul studentilor, al elevilor, al calatorilor cu trenul... In loc sa verifici palnia la iesire, incerci sa o purici la gura, prin interogarea unui furnicar! Nu vi se pare halucinant?

Cu atat mai mult cu cat ministerul are angajati cu contracte ce presupun asumarea unor responsabilitati, clauze de sanctionare, pana la rezilierea contractelor, nu este normal ca acolo sa se actioneze? Sau pleci de la premisa ca oamenii tai sunt atat de slabi incat nu rezista ispitei de a lua spaga si atunci cauti sa-i sanctionezi pe cei care ii ademenesc? Ai acolo niste prapaditi lesinati de foame si cand trec beneficiarii cu placintele pe sub nasul lor, cad sub birou rapusi de pofta.

Este ilogic, stupid si fara sens. Dar sa ne imaginam ca toti ar declara ca au dat spaga. Toti beneficiarii AMPOSDRU decid sa spuna ca da, au dat mita. Ce s-ar intampla atunci? Are ministerul solutii? La ce vedem nu putem spune decat ca si tanara numita ministru ar trebui sa dea o declaratie pe propria raspundere ca n-a dat spaga ca sa ia diplomele insirate in CV.

Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice