search

Pilonul II de pensii: ce schimbari sunt pentru salariatii din constructii

In contextul schimbarilor legislative recente, vom afla de la specialistul nostru ce schimbari sunt pentru salariatii din constructii referitoare la pilonul II de pensii.
 
Conform art. 138 1 alin. (1) (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, asa acum a fost modificat prin art. III pct. 16 din Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung:
 
(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzatoare cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat prevazute in Legea nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.
 
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contributii in limita cotei prevazute la alin. (1).
 
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordinul ministrului finantelor prevazut la art. 60 pct. 5 lit. d).
 
La art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, modificat prin art. III pct. 9 din legea sus-mentionata, (...) c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi prin raportare la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut de lege pentru activitatile din domeniul constructiilor prevazute la lit. a).

Scutirea se aplica la locul unde se afla functia de baza, pentru veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor de pana la 10.000 lei inclusiv, realizate de persoana fizica in baza unui contract individual de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, dupa caz. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale;.
 
Potrivit art. 30 ali. (1) (3) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat,
 
(1) Persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie sa adere la un fond de pensii.
 
(2) Persoanele, altele decat cele prevazute la alin. (1), in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.

(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, care desfasoara activitati in sectoarele constructii, agricultura si in industria alimentara, si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 si 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) pana la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu exceptia celor care au optat pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 138 3 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Asadar, reducerea CAS se aplica salariatilor care fie au varsta pana in 35 de ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii, fie au varsta de pana la 45 de ani si contribuie la sistemul public de pensii si care sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, ca urmare a desfasurarii activitatii in domeniul constructiilor. Pentru aceste persoane, cota contributiei de asigurari sociale se reduce cu 3,75%, pana la data de 31 decembrie 2028.
 
Scutirea de impozit pe venit si reducerea cotei CAS cu procentul corespunzator cotei de contributie la fondul de pensii administrat privat (3,75% pentru anul 2023) in domeniul constructiilor se aplica salariatiilor care au varsta pana in 35 de ani sau pana la 45 de ani, pentru un venit brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv si doar la locul unde se afla functia de baza, indiferent de norma de munca din contractul individual de munca.

Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com

 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice