search

Pragurile valorice INTRASTAT pentru anul 2024 si un studiu de caz practic

Prin Ordinul nr. 1539/2023 au fost stabilite pragurile valorice INTRASTAT pentru anul 2024. Actul normativ a aparut in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1041 din 16 noiembrie 2023. Prevederile actului normativ intra in vigoare de la 1 februarie 2024. 

Ordinul nr. 1539/2023 - ce prevede?

- Praguri valorice Intrastat: 1.000.000 lei atat pentru expedieri de bunuri, cat si pentru introduceri de bunuri.

- Operatorii economici care in cursul anului 2023 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite pentru anul 2023, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat incepand cu luna de referinta ianuarie 2024.
 
- In cursul anului 2024 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intra-UE de bunuri, a caror valoare cumulata de la inceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2024. Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat incepand din luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului 2024 a expedierilor si/sau a introducerilor de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri.

Studiu de caz:  Bunuri primite spre prelucrare. Declaratia Intrastat

Intrebare: O SRL din Italia trimite pentru prelucrare piele in Romania. Dupa prelucrare, firma care a prelucrat pielea factureaza manopera in Italia, iar marfa ajunge tot in tara, la o alta firma romana. Pentru aceasta situatie, firma din Italia a facut demersurile pentru a desemna un reprezentant fiscal pentru plata TVA aferenta. Reprezentantul fiscal are obligatia efectuarii decontului de TVA, a declaratiei 394 si a platii TVA.
 
Intervine cumva si obligatia intocmirii declaratiei intrastat de reprezentantul fiscal?
 
Raspuns: Potrivit prevederilor din OINS 1623/2022 privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat, obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
 
1.sunt inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoare adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2.efectueaza comert intra-UE cu bunuri;
3.valoarea totala anuala a comertului intra-UE cu bunuri depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.
 
Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 1.000.000 lei atat pentru expedieri de bunuri, cat si pentru introduceri de bunuri.
 
Un operator economic a carui valoare anuala pentru importurile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de introducere. Un operator economic a carui valoare anuala pentru exporturile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de expediere.
 
Operatorii economici care in cursul unui an de referinta au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare cumulata de la inceputul anului, separat pentru fluxul de export si respectiv, fluxul de import de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite pentru anul de referinta, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica, declaratii statistice Intrastat incepand cu luna in care pragurile au fost depasite si pentru tot anul urmator anului de referinta.
 
Furnizorul de informatii statistice poate intocmi si transmite Declaratia statistica Intrastat singur sau poate apela pentru intocmirea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat la serviciile unui alt operator economic, ce poarta denumirea de parte terta declaranta.
 
In cazul in care apeleaza la serviciile unei parti terte declarante pentru completarea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat, furnizorul de informatii statistice are obligatia de a face dovada existentei unui contract intre el si partea terta declaranta. O parte terta declaranta poate transmite date pentru un operator economic numai dupa ce Institutul National de Statistica a fost notificat, in scris, de catre furnizorul de informatii statistice.
 
Incetarea relatiilor dintre un furnizor de date si o parte terta declaranta trebuie notificata catre Institutul National de Statistica.
Responsabilitatea pentru corectitudinea informatiilor statistice cuprinse in Declaratia statistica Intrastat si transmiterea acesteia la termenul legal, conform legislatiei in vigoare, apartine in exclusivitate furnizorului de informatii statistice, respectiv operatorului economic obligat sa furnizeze informatii statistice Intrastat conform Legii nr. 422/2006, cu modificarile ulterioare.
 
In declaratia intrastat se declara -miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate.
Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;
 
In Manualul de pe site-ul Intrastat se precizeaza ca:
Codul de natura tranzactiei 4.3 Bunuri destinate procesarii, considerate din punct de vedere fiscal drept achizitii / livrari intra-UE asimilate
- Codul de natura tranzactiei 5.3 Bunuri obtinute in urma procesarii produselor anterior declarate cu codul de natura tranzactiei 4.3
 
In metodologia de pe site-ul INS se da un exemplul in cazul bunurilor transmise spre prelucrare:
 
Aceste coduri se folosesc pentru bunurile destinate prelucrarii, introduse / expediate din/in alt stat membru si, respectiv, bunurile rezultate dupa prelucrarea acestora, considerate din punct de vedere fiscal drept achizitii / livrari intra-UE asimilate si declarate in formularul 390 VIES ca achizitii / livrari intra-UE de bunuri.
 
Firma A dintr-un stat membru partener, expediaza catre Romania bunuri in vederea prelucrarii. Reprezentantul fiscal al firmei A in Romania (A ) va declara pentru Intrastat respectivele bunuri sub codul de natura tranzactiei 4.3.
 
Prin urmare, daca indepliniti conditiile de declarare, referitoare la pragul valoric intrastat si de asemenea exista un contract din care sa rezulte obligatia reprezentantului fiscal privind declararea bunurilor, atunci acesta are obligatia declararii conform prevederilor mai sus mentionate.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com



NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice