search

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitatilor ilicite, inaugurat in biroul de frontiera Galati-Giurgiulesti

Fiscalitatea sub amenintarea amenzilor: ce trebuie sa aveti in vedere de la 1 iulie 2024
Ministerul Finantelor si Autoritatea Vamala Romana (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galati-Giurgiulesti, primul dintre cele 26 de scanere menite sa reduca, in punctele vamale, atat evaziunea fiscala, cat si traficul de droguri si substante periculoase. Instalarea primului scaner in Biroul vamal Giurgiulesti, destinat autovehiculelor, reprezinta doar o parte din efortul Ministerului de Finante si al Autoritatii Vamale Romane de a moderniza infrastructura vamala si a gestiona eficient frontierele in interesul securitatii nationale.
 

Marcel Bolos: "Ele vor revolutiona modul in care verificam continutul mijloacelor de transport"

„Astazi marcam un moment crucial in eforturile noastre de a combate activitatile ilegale si de a moderniza sistemul vamal. Ne angajam ferm sa eradicam fenomenele ilicite si sa imbunatatim in mod constant eficienta si transparenta in acest domeniu. In special, ne concentram pe consolidarea luptei impotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezinta o miscare strategica in acest sens. Ele vor revolutiona modul in care verificam continutul mijloacelor de transport, permitandu-ne sa efectuam inspectii mai rapide si mai precise. Aceasta tehnologie care utilizeaza inteligenta artificala nu numai ca va consolida securitatea noastra nationala, ci si va contribui la cresterea eficientei in combaterea evaziunii. Odata ce vom operationaliza toate cele 26 de scanere in cele mai importante 12 puncte de frontiera din tara, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrari in vami. Alaturi de implementarea e-factura, e-sigiliu, si introducerea informatiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care sa descurajeze orice incercare de frauda si contrabanda", a explicat ministrul de Finante, Marcel Bolos.
 
Scanerul din Biroul vamal Giurgiulesti este primul din cele 26 care vor fi puse in functiune prin proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontiera cu sisteme de scanare autovehicule si containere (sisteme de securitate) si infiintarea Centrului national de analiza imagistica in cadrul caruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule si containere din dotarea AVR”.
 
Obiectivele generale ale proiectului sunt:
 
 • eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autoritatii vamale, in punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate;
 • integrarea sistemelor de securitate in Centrul National de Analiza Imagistica si realizarea monitorizarii in timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanarilor efectuate cu echipamentele de scanat;
 • imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor prestate de echipele de control operativ (in frontiera si echipe mobile) pentru asigurarea securitatii si sigurantei cetatenilor si protejarea intereselor financiare ale Uniunii si ale statelor membre”.
„Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la cresterea gradului de securizare a frontierei externe a UE si eficientizarea controlului autoritatii vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj in combaterea contrabandei, a fraudelor vamale si va duce, totodata, la reducerea timpului de asteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, presedintele Autoritatii Vamale Romane.
 
Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X in controlul vamal:
 
 • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autoritatilor o modalitate eficienta de a verifica continutul coletelor sau compartimentelor de transport marfuri ale mijloacelor de transport.
 • Siguranta nationala: Permite autoritatilor sa detecteze obiecte sau substante periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substante chimice periculoase, care pot reprezenta o amenintare pentru securitatea nationala.
 • Contrabanda: Ajuta la identificarea oricaror bunuri sau substante interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal in tara, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte marfuri interzise.
 • Protectia mediului: Permite identificarea substantelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului inconjurator si care pot fi interzise sau restrictionate.
 • Eficienta operationala: Desfasurarea mai rapida a operatiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspectie fizica a fiecarui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de asteptare la trecerea frontierei.

Termenul de finalizare a proiectului amplasarii celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finantata prin PNRR), iar finantarea nerambursabila (PNRR) se ridica la 34.060.459 euro.
 
 • In anul 2024 vor deveni operationale 9 scanere in urmatoarele puncte de frontiera: Giurgiulesti, Siret, Albita, Constanta Nord, Constanta Sud, Isaccea, Halmeu si Moravita.
 • In anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere in birourile vamale din: Giurgiulesti, Albita, Constanta Sud, Isaccea, Sighet, Stanca Costesti, Oancea.
 • In 2026 vor fi operationale 9 scanere in vamile Constanta Sud, Halmeu, Moravita, Calafat, Nadlac, Bors, Stanca Costesti, Portile de Fier, Petea.

Foto: www.facebook.com/BolosIoanMarcel

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice