search
conta.ro cauta meniu
search

Programul "Buy American" nfurie partenerii comerciali ai SUA



Capacitatea preşedintelui Barack Obama de a conduce şi de a ajuta la refacerea economiei mondiale va avea de suferit dacă Statele Unite vor include condiţii de tipul "Buy American" în planul de stimulare economică, au avertizat oficiali europeni şi canadieni, citaţi de Reuters, scrie NewsIn. "Preşedintele Obama are o oportunitate mare (...) pe care puţini preşedinţi americani au avut-o" în ultimii ani - a declarat John Bruton, ambasador UE în Statele Unite, într-un interviu. "Dacă primul act legislativ important pe care îl va semna va fi considerat unul care afectează interesele economice ale altor ţări într-un mod care nu este necesar, atunci capacitatea sa de lider de care are nevoie lumea în această perioadă va fi redusă considerabil", a adăugat el.

Propunerea iniţiată de Camera Reprezentanţilor, săptămâna trecută, a generat un val de îngrijorare în întreaga lume că Statele Unite s-ar putea orienta spre o intensificare a protecţionismului. Camera inferioară a Congresului a cerut să fie folosit numai oţel şi fier american în lucrările publice finanţate din planul de stimulare a economiei, evaluat la 825 mld. dolari. Totodată, Senatul a lansat luni o dezbatere privind versiunea sa de plan de stimulare a economiei, în valoare de 900 de miliarde dolari. Această versiune prevede ca orice bun cumpărat pentru lucrările publice să fie fabricat în Statele Unite.

McConnell: Este o idee foarte proastă

Administraţia Obama nu a adoptat încă o poziţie oficială în acest dosar, dar vicepreşedintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că, din punctul său de vedere, astfel de cereri sunt legitime. Liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, le-a spus luni jurnaliştilor că se opune programului "Buy American". "Consider că nu ar trebui să aplicăm asemenea măsuri care presupun apariţia unor «războaie comerciale», a declarat McConnell, adăugând că "este o idee foarte proastă".

Partenerii comerciali importanţi ai Statelor Unite, printre care Canada şi Uniunea Europeană, se declară îngrijoraţi nu numai de o posibilă scădere a exporturilor către SUA, ci şi de pagubele mult mai mari care s-ar putea produce în cazul în care şi alte ţări vor adopta politici comerciale care restricţionează importurile.

"Dacă Buy American devine o parte a legislaţiei pentru stimularea (economiei - n. red.), Statele Unite vor pierde autoritatea morală de a exercita presiuni asupra altora pentru a nu introduce politici protecţioniste", a declarat ambasadorul canadian în Statele Unite, Michael Wilson, într-o scrisoare adresată liderilor din Senat. "Un precedent negativ stabilit aici, în Statele Unite, poate avea repercusiuni negative în întreaga lume şi poate antrena politici de devalorizare în scop competitiv (beggar-thy-neighbour - n. red.)", a precizat Wilson, adăugând că Ottawa a evitat în mod deliberat să includă măsuri protecţioniste în planul său de stimulare. Bruton: Este discutabil dacă astfel de măsuri încalcă angajamentele luate de SUA în cadrul OMC

Producătorii europeni de oţel au cerut Comisiei Europene să sesizeze Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), în cazul în care astfel de condiţii vor intra în vigoare în Statele Unite. Bruton, care a trimis o scrisoare liderilor din Congres şi administraţiei Obama, a admis că este discutabil dacă astfel de măsuri încalcă sau nu angajamentele asumate de Statele Unite în cadrul OMC. El subliniază însă că, legală sau nu, aceasta nu este o politică bună. "Ţările membre (OMC, n.r.) pot creşte legal tarifele la multe lucruri şi pot aduce lumea într-o recesiune mai accentuată decât cea actuală pentru a-şi apăra muncitorii", a spus Bruton. "Ar fi o acţiune perfect legală, dar nu înseamnă că acţionează şi rezonabil", a adăugat el. Totodată, programul propus de Congresul SUA a fost criticat şi de un grup de afacerişti din SUA, care consideră că asemenea măsuri protecţioniste vor înfuria partenerii comerciali ai SUA.

Franţa ar putea impune producătorilor auto să cumpere componente şi servicii de la furnizorii locali

Franţa analizează posibilitatea de a impune constructorilor auto cu unităţi de producţie pe plan local să cumpere anumite cantităţi şi volume prestabilite de componente şi servicii de la furnizorii autohtoni, măsura făcând parte din programul guvernamental de susţinere a industriei auto. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, vrea ca grupurile Renault şi PSA Peugeot Citroën să susţină reţeaua locală de furnizori de componente auto şi subcontractori de servicii, în schimbul unor credite şi garanţii, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Financial Times, scrie Mediafax. Această măsură ar putea, de asemenea, să reducă investiţiile şi riscurile pe care trebuie să şi le asume furnizorii de piese şi servicii odată cu dezvoltarea noilor modele de automobile.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1752613200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile