search

Razboi politic pe banii de pensii

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
Doua declaratii publice cu impact major asupra cetateanului de rand a avut ieri presedintele Basescu si niciuneia nu i- am putut gasi vreun cusur de rationalitate.

Pentru inceput, presedintele a declarat ca, chiar si in situatia in care Curtea Constitutionala va gasi ca legea de inghetare a pensiilor si salariilor nu respecta drepturile fundamentale ale cetateanului, alti bani pentru majorarea pensiilor nu sunt. Ca atare, demersul este irational si, prin eventualele lui consecinte, pagubos. Pagubos pentru fiecare dintre contribuabili, in masura in care ajustarea pensiilor in plus s-ar face prin credite externe.

Cea de a doua declaratie este pe acelasi subiect, insa are o alta tinta. Ea vizeaza guvernul, care este averizat de presedinte sa nu mai amageasca cetatenii cu iluzorii cresteri de salarii si pensii. Sa nu mai mintim pe nimeni, pentru ca nu stim ce ne rezerva viitorul apropiat, a fost - in esenta - mesajul lui Traian Basescu.

Spun ca declaratiile a avut tinte diferite, intrucat daca cea de a doua era un avertisment catre guvern, prima ii viza pe reprezentantii opozitiei, cei care si-a propus sa sesizeze Curtea Constitionala.

In mod neasteptat, opozitia parlamentara a reactionat cu o duritate care depaseste orice logica politica. "Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi. Aceste pozitii sunt extrem de iresponsabile si periculoase deoarece intaresc mesajul presedintelui despre abolirea statului de drept in Romania", se arata in declaratia comuna de presa semnata de Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

Drept pentru care USL anunta ca va discuta luni despre posibilitatea declansarii procedurii de suspendare a lui Traian Basescu. Mai mult chiar, Ponta spune ca, pe perioada interimatului, lui Basescu ii va tine locul Titus Corlatean, iar dupa alegeri, cel mai probabil, domnul Crin Antonescu.

Uluitor contra-atacul sefilor opozitiei si de neinteles graba cu care au inceput sa faca planuri comune, precum tiganul pe seama manzului nenascut inca. Acesti domni nu stiu inca daca au acoperirea constitionala pentru a demara un astfel de demers, o spun chiar ei, asa ca asteapta ziua de luni, dar au decis ca e bun Corlatean pe jiltul de presedinte interimar.

Daca nu as sti ca aceste lucruri se petrec in Parlamentul Romaniei, as crede ca e o relatarea a unui joc de copii aflati in curtea scolii. Politicienii nostri aui pierdut contactul cu realitatea, insa cred ca actioneaza in spiritul dorintelor populatiei. Confunda demagogia cu nevoile publice reale si cred ca pot construi actiuni politice pe un astfel de demers.

Ideea suspendarii presedintelui si-a mancat malaiul pentru multi ani de acum inainte. Cine crede ca mai poate trezi simpatii publice cu un astfel de mesaj, se afla intr-o eroare fatala. Greutatile crizei i-a facut pe romani mai realisti si mai sceptici. Oricare dintre ei intelege ca suspendarea presedintelui nu aduce bani la bugetul de pensii, ci chiar dimpotriva. Si, in timpul aceasta, opozitia se joaca cu chibriturile langa stogul de paie de langa casa si isi inchipuie ca lanseaza focurile de artificii ale victoriei.

Triste vremuri, proasta stofa de clasa politica...

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile