search

Rectificare D100 pentru calcul eronat al impozitului pe profit: studiu de caz util pentru contabili

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Intr-un raspuns publicat pe PortalContabilitate.ro, specialistul nostru ofera clarificari privind urmatoarea speta: "In luna septembrie 2023 s-a despus declaratia 100 la calculul impozitului pe profit pe zero fara sa se faca un calcul corect. Cum credeti ca este mai bine sa facem? Sa venim cu rectificativa la septembrie sau se regleaza intregul calcul la decembrie prin declaratia 101? Daca venim in septembrie cu rectificativa, putem beneficia de facilitatea calcului profit reinvestit? Mijlocul fix a fost pus in functiune la luna septembrie. In legatura cu calculului impozitului profitului reinvestit mentionam ca utilajul a fost incadrat in grupa 2131 clasa 2.1.5.1 si dorim sa stim daca se incadreaza la calculul profitului reinvestit."

Calcul eronat al impozitului pe profit: raspunsul specialistului

Scutirea de impozit a profitului reinvestit este reglementata de prevederile art. 22 din Codul fiscal, astfel:
 
Art. 22. - (1) Profitul investit in echipamente tehnologice, active utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. Activele corporale, cu exceptia activelor utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului. Activele utilizate in activitatea productie, procesare si activele reprezentand retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finantelor.
( )
(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1). Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1), pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii in functiune a activelor prevazute la alin. (1) pana la sfarsitul anului respectiv pentru contribuabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.
 
Activele pentru care se aplica scutirea pentru profitul reinvestit trebuie:
-Sa fie folosite in scopul desfasurarii activitatii economice(puse in functiune);
-Sa fie noi;
-Sa fie prevazute in Catalogul privind clasificarea si durata normala de functiune a unui mijloc fix in subgrupa 2.1 si 2.2.9.;
-Sa fie pastrate in patrimoniu cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.
 
Daca echipamentele tehnologice achizitionate au fost puse in functiune in luna septembrie 2023, puteti aplica scutirea pentru profitul reinvestit, deci reveniti asupra calculului impozitului pe profit pentru trimestrul III 2023 si depuneti o D100 rectificativa pentru impozitul pe profit.


Foto: pexels.com
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice