search

Romnia a obinut acordul CE de a renuna la vaccinarea antipest

România a obținut acordul Comisiei Europene (CE) de a renunța la vaccinarea contra pestei porcine în ferme și posibilitatea de a utiliza pentru măsuri de biosecuritate fondurile alocate inițial pentru achiziția vaccinului marker, a declarat, vineri, pentru NewsIn, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiș. "România a obținut acordul CE de a renunța la utilizarea vaccinului marker în ferme. De asemenea, România nu a pierdut fondurile alocate pentru achiziția vaccinului marker, deoarece a solicitat CE și a obținut dreptul de a utiliza aceste fonduri pentru intensificarea măsurilor de biosecuritate în ferme", a explicat acesta.
Acesta nu a dorit să precizeze despre ce suma este vorba, dar a subliniat importanța faptului că România nu pierde fondurile europene. "Toate cele 420.000 de doze de vaccin marker care au intrat în țară sunt puse sub sechestru și vor fi returnate firmei producătoare. România va continua vaccinarea porcilor mistreți și a celor din gospodării individuale", a declarat vicepreședintele ANSVSA, Mircea Chertes.
Potrivit acestuia, decizia ANSVSA de renunțare la vaccinul marker este susținută atât de reprezentanții procesatorilor, cât și de cei ai crescătorilor de porci. "Reprezentanții procesatorilor și crescătorilor de porci sunt de acord cu decizia ANSVSA de a renunța la vaccinarea antipestă în ferme. De asemenea, am fost asigurați de către ministrul Agriculturii Dacian Cioloș că în buget sunt prevăzuți bani pentru acordarea despăgubirilor în cazul apariției focarelor de pestă porcină", a spus Mircea Chertes.
Directorul executiv al Patronatul Român al Cărnii de Porc, Stanca Tudor, a declarat, recent că patronatul este dispus să renunțe la utilizarea vaccinului antipestă în fermele comerciale, dar solicită Guvernului garanții că vor fi acordate despăgubiri dacă apar focare de pestă.
Agenția Europeană a Medicamentelor (EMEA), prin laboratorul de referință al Uniunii Europene, a emis recent o alertă pentru retragerea de pe piață a vaccinului antipestă utilizat de România, după ce testele au relevat că problemele de calitate afectează valabilitatea produselor.
La momentul respectiv, președintele ANSVSA a declarat că România va renunța la vaccinarea antipestă în ferme dacă experții europeni vor ajunge la concluzia că vaccinul utilizat dă o imunitate scăzută.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice