search
conta.ro cauta meniu
search

SAF-T: Cum se depune corect D406, termene de raportare si sanctiuni

Fisierul SAF-T in Romania este un fisier electronic in format .XML, care contine date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor si platitorilor, apoi exportate si stocate intr-un format standardizat. Acest format permite o raportare fiscala precisa si eficienta, contribuind la transparenta relatiei intre companii si autoritatile fiscale.

Baza legala SAF-T in Romania

Ordonanta nr. 11/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fiscale - a fost introdusa la nivel primar in legislatie la 30.08 2021 obligatia de depunere a SAF -T:
ART. 59^1 Obligatia de depunere a fisierului standard de control fiscal
(1) Contribuabilul / Platitorul are obligatia de a depune la organul fiscal central o declaratie cuprinzand informatii din evidenta contabila si fiscala, denumita in continuare fisierul standard de control fiscal.
(2) Fisierul standard de control fiscal se depune in format electronic, la termenul stabilit prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(3) In cazul in care depunerea fisierului standard de control fiscal nu a fost validata ca urmare a detectarii unor erori in completarea sa, data inregistrarii fisierului valid este data din mesajul transmis initial cu conditia depunerii de catre contribuabil/platitor a unui fisier valid in termen de 5 zile lucratoare dupa termenul prevazut la alin. (2).
(4) Natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, precum si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligati sa depuna fisierul standard de control fiscal se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(5) Procedura de transmitere a fisierului standard de control fiscal, precum si conditiile in care se realizeaza transmiterea se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F."

Ordinul Presedintelui ANAF nr. 1783/2021, privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare al acestuia, procedura de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligati sa transmita fisierul standard de control fiscal 

O.P.A.N.A.F. nr. 1783/2021 a fost modificat in data de 09.03.2022, prin OpANAF nr. 373/2022

Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori? Solutia o constituie lucrarea SAF-T pentru contribuabilii mici care va prezinta situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp. Detalii aici >>

Care sunt termenele de raportare SAF-T in Romania?


SAF-T: 7 pasi de urmat pentru depunerea corecta a D406

Implementarea SAF-T, alaturi de intocmirea Declaratiei informative D406, este un proces esential pentru asigurarea conformitatii fiscale si optimizarea gestionarii datelor contabile. Acest proces presupune o serie de etape detaliate, care trebuie urmate cu rigurozitate pentru a asigura corectitudinea si eficienta. Iata o prezentare a pasilor importanti in acest demers:

--> Pregatirea initiala
In prima etapa, este esentiala analiza cerintelor legale si tehnice impuse de ANAF. Contribuabilul trebuie sa inteleaga ce date trebuie raportate si sa se asigure ca sistemele contabile sunt configurate corespunzator pentru a colecta aceste informatii. Acesta include evaluarea sistemelor IT, formarea echipelor implicate si stabilirea unui plan de implementare.

Pentru a asigura corectitudinea fisierului SAF-T, toate inregistrarile financiare trebuie sa fie complete si corecte. Acest pas presupune verificarea documentelor justificative (facturi, chitante, bonuri) si corectarea eventualelor erori din evidentele contabile.

--> Extragerea datelor din sistemele informatice
Dupa validarea documentelor, se extrag datele necesare in format .xml din sistemele contabile sau ERP ale entitatii. Este important ca aceste date sa fie structurate conform cerintelor SAF-T.

--> Validarea fisierului .xml
In aceasta etapa, se utilizeaza instrumente de validare, cum ar fi DukIntegrator sau Validatorul Soft-J, pentru a verifica structura si corectitudinea fisierului .xml. Orice erori identificate trebuie corectate inainte de a continua.
 
--> Generarea Declaratiei informative D406
Dupa validarea fisierului .xml, se genereaza documentul D406 in format .pdf, care include fisierul .xml atasat. Acesta trebuie sa fie complet si corect inainte de a fi depus.

-->Transmiterea declaratiei catre ANAF
Documentul D406 trebuie depus la ANAF prin portalul e-guvernare.ro sau prin portalul ANAF. Dupa depunere, se obtine o confirmare a primirii, care atesta indeplinirea obligatiilor fiscale.

--> Verificarea si validarea de catre ANAF
ANAF va verifica informatiile din Declaratia D406 si va emite o confirmare de validare, finalizand procesul de implementare SAF-T.
 
Daca verificarea se incheie cu succes, sistemul informatic ANAF va aloca un "Numar de Inregistrare al Declaratiei - Internet" si va genera un mesaj specific informand declarantul ca declaratia sa a fost verificata si retinuta ca Declaratie Informativa D406 valida (mesajul poate fi consultat de declarant prin Internet pe pagina Web de interogare a starii prelucrarii documentelor, folosind "Indexul de Incarcare" memorat).

Sanctiuni aplicabile pentru nerespectarea obligatiilor SAF-T,  conform OG nr. 11/2021

Ordonanta Guvernului nr. 11/2021 introduce sanctiuni pentru nerespectarea termenelor si a corectitudinii in depunerea Fisierului Standard de Control Fiscal (SAF-T), reglementate la art. 337^1 din Codul de procedura fiscala.
 


 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici