search

SAF-T: raportarea corecta a clasei patru de conturi si a imobilizarilor

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Aflati in cele ce urmeaza cum trebuie organizat modul de lucru in contabilitate pentru raportarea corecta in SAF-T a clasei patru de conturi si a imobilizarilor.

Raportarea corecta in SAF-T a clasei patru de conturi si a imobilizarilor

Pentru a organiza modul de lucru in contabilitate pentru o raportare corecta in SAF-T (Standard Audit File for Taxation) a clasei patru de conturi si a imobilizarilor, este important sa utilizati un software dedicat, avand in vedere complexitatea structurii fisierului SAF-T. Acesta va ajuta la generarea, structurarea si raportarea automata a datelor catre ANAF. Un software adecvat, faciliteaza completarea automata a datelor firmei si importul datelor financiar-contabile solicitate de ANAF pentru perioada selectata.
 
Pentru o raportare corecta in SAF-T, este esential ca operatiunile sa fie contabilizate corect conform conturilor contabile stabilite de Ordinul 1802/2014. SAF-T nu impune o metoda specifica de a tine contabilitatea, ci mai degraba necesita ca datele contabile sa fie inregistrate si raportate in conformitate cu reglementarile si standardele contabile existente.
 
Totodata trebuie sa respectati prevederile Ordinului Presedintelui ANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal. Natura informatiilor pe care trebuie sa le declarati prin fisierul standard de control fiscal (SAF-T) este prevazuta in anexa nr. 1.

Sectiunile si subsectiunile raportabile prin SAF-T 

Spre exemplu, pentru active, in tabelul de la Anexa 1, sunt prezentate sectiunile si subsectiunile raportabile prin SAF-T:
 
Assets (Active)
 
Contine detalii cu privire la active, precum ID-ul unic de inventar al activului, contul analitic in care este inregistrat activul, descrierea activului, furnizorul activului, data achizitiei si data punerii in functiune, precum si informatii contabile cu privire la evaluarea activului (de exemplu, costurile totale de achizitie/productie la inceputul si finalul perioadei selectate pentru raportare, valoarea costului cu capitalizarile, perioada de viata a activului in ani/luni, valori contabile asociate transferurilor de active/iesirilor de active, metoda de amortizare, valoarea amortizarii din perioada selectata, reevaluari etc.).
 
Asset Transactions (Tranzactii cu active)
 
Contine detalii despre tranzactiile cu active, precum numarul de miscari in perioada selectata, identificatorul unic al tranzactiei si al activului, descrierea tranzactiei, furnizorul, cost de achizitie, valoarea contabila a tranzactiei cu activul etc.
Informatiile privind "Activele" se intocmesc la nivelul anului financiar si se transmit printr-o singura depunere, respectiv o singura raportare, pana la data depunerii situatiilor financiare. Declaratia informativa D406 pentru "Active" se poate transmite ca o declaratie independenta, nefiind necesara introducerea tuturor sectiunilor/subsectiunilor dintr-o Declaratie informativa D406, ci doar a zonelor indicate ca fiind obligatorii pentru transmiterea acestui tip de informatie.
 
In legatura cu clasa 4 (spre exemplu client si furnizori):
 
Customers (Clienti)
 
Contine informatii despre clienti, precum detaliile de identificare (denumire, adresa, cod de inregistrare fiscala), contul analitic in care este inregistrat soldul clientului respectiv, soldul initial debitor/creditor, sold final debitor/creditor etc.
 
Suppliers (Furnizori)
 
Contine informatii despre furnizori, precum detaliile de identificare (denumire, adresa, cod de inregistrare fiscala), contul analitic in care este inregistrat soldul furnizorului respectiv, sold initial creditor/debitor, sold final creditor/debitor etc.


Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com
 


Noutati contabile 1714251600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice