search
conta.ro cauta meniu
search

Societate nou infiintata: modalitati prin care se pot aloca fonduri pentru a-si desfasura activitatea

Cand o societate este nou infiintata, multi antreprenori se intreaba ce optiuni au la dispozitie pentru a asigura capitalul necesar inainte de a genera primele incasari.
 
Intrebare: "Pentru o societate nou infiintata, fara niciun fel de activitate, mai exista vreo modalitate de a pune la dispozitia societatii fonduri banesti pentru inceperea/desfasurarea activitatii curente (achizitii marfa, plati facturi) pana in momentul in care apar primele incasari, in afara de imprumutul de la asociat ca persoana fizica?
 
De asemenea, in cazul acordarii unui imprumut de catre asociatul unic catre societate, e suficienta doar existenta contractului de imprumut sau mai sunt si alte formalitati care trebuiesc indeplinite?
 
In plus, ca o ultima chestiune, ce implicatii fiscale exista in cazul acestor imprumuturi primite de catre societate de la asociatul unic in calitatea sa de persoana fizica (atat pentru societate cat si pentru asociat)?"
 
Raspuns:
Pentru o societate nou infiintata, care are nevoie de fonduri pentru a-si incepe sau desfasura activitatea, exista cateva modalitati prin care se pot aloca fonduri, spre exemplu:
 
1.Asociatul unic poate decide sa majoreze capitalul social prin aporturi in numerar, care vor fi apoi disponibile pentru desfasurarea activitatii. Cresterea capitalului social trebuie inregistrata conform procedurilor legale si reflectata in actele firmei.
 
2.Societatea poate lua imprumuturi de la banci sau alte institutii financiare, imprumuturi care pot avea diferite conditii de dobanda si rambursare, in functie de acordul negociat.
 
3.Societatea poate cauta sa obtina finantari nerambursabile prin diverse programe guvernamentale sau fonduri europene, in special daca activitatea societatii se incadreaza in anumite criterii eligibile.
 
4.O alta metoda frecvent utilizata pentru finantare este contractarea de imprumuturi de la asociati sau actionari.
Legislatia romaneasca nu interzice acordarea imprumuturilor intre asociati si societatile lor, iar aceste tranzactii nu sunt reglementate de legile specifice institutiilor de credit, fiind permise sub egida Codului Civil pentru non-profesionisti. In cele mai multe cazuri, imprumuturile sunt formalizate prin contracte de imprumut, ce trebuie sa fie in forma scrisa pentru a asigura trasabilitatea sumelor si pentru a servi drept justificare in tranzactiile ulterioare, cum ar fi conversia creantelor in capital social.
 
Detalii ale contractului de imprumut
 
-Obiectul contractului:
Definirea clara a sumei imprumutate si a conditiilor de rambursare, inclusiv prezenta sau absenta dobanzii.

-Dobanda:
Imprumuturile pot fi neremunerate sau remunerate, iar conditiile de dobanda trebuie stipulate in mod explicit in contract. In cazul dobanzilor penalizatoare pentru intarzieri, acestea sunt reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti.Implicatii Fiscale si ContabileDin punct de vedere fiscal, dobanda perceputa pe imprumut este impozitata la o cota de 10%. Pentru societate, dobanda platita asociatului este o cheltuiala deductibila in limita reglementarilor fiscale.
 
Contabil, sumele primite sub forma de imprumut sunt inregistrate in conturile specifice:
-Contul 4551 "Actionari/asociati - conturi curente" pentru sumele lasate la dispozitie de actionari/asociati.

-Contul 4558 "Actionari/asociati - dobanzi la conturi curente" pentru dobanzile aferente.
 
Rambursarea imprumutului
 
Suma imprumutata trebuie rambursata la termenul agreat, si poate include dobanzi, conform contractului. Asociatul are dreptul sa recupereze sumele imprumutate conform termenilor contractuali, avand posibilitatea sa initieze actiuni de executare silita in cazul neindeplinirii obligatiilor de catre societate.

Temei legal

Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 (Parte integranta din Ordin 1802/2014)
 
349. - Sumele depuse sau lasate temporar de catre actionari/asociati la dispozitia entitatii, precum si dobanzile aferente, calculate in conditiile legii, se inregistreaza in contabilitate in conturi distincte (contul 4551 "Actionari/asociati - conturi curente", respectiv contul 4558 "Actionari/asociati - dobanzi la conturi curente").
 
Contul 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati.
Contul 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" este un cont de pasiv.
In creditul contului 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" se inregistreaza:
- sumele lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati (512, 531);
- dobanzile aferente sumelor depuse de actionari/asociati (666);
- sumele reprezentand dividende cuvenite actionarilor/asociatilor si lasate la dispozitia entitatii (457);
- diferentele nefavorabile de curs valutar, din evaluarea soldului in valuta, inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (665).
In debitul contului 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" se inregistreaza:
- sumele restituite actionarilor/asociatilor (512, 531);
- diferente favorabile de curs valutar aferente datoriilor fata de actionari/asociati (765);
- sume reprezentand datorii fata de actionari/asociati, prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
Soldul contului reprezinta sumele datorate de entitate actionarilor/asociatilor.
 

Raspuns oferit in luna octombrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici