search
conta.ro cauta meniu
search

Societate platitoare de impozit pe profit: are obligatia de a intocmi Registrul de Evidenta Fiscala?

Plata facuta de un tert in numele societatii debitoare: Cum gestionam corect acesta tranzactie
Potrivit prevederilor de la art. 19(7) din Codul fiscal, in scopul determinarii rezultatului fiscal, contribuabilii sunt obligati sa evidentieze in registrul de evidenta fiscala veniturile impozabile inregistrate intr-un an fiscal, potrivit alin. (1), precum si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, in acelasi an fiscal, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, potrivit art. 25.
 
La pct. 8 din NM se mentioneaza ca, in aplicarea prevederilor art. 19 alin. (7) din Codul fiscal, pentru calculul rezultatului fiscal, contribuabilii sunt obligati sa intocmeasca un registru de evidenta fiscala, tinut in forma scrisa sau electronica, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automata a datelor.
 
Intrebare: "Societatea este platitoare de impozit pe profit.
 
Este obligatoriu ca societatea sa detina registrul de evidenta fiscala cu regim special achizitionat de la ANAF?
 
Este obligatorie completarea registrului de evidenta fiscala cu regim special de la ANAF sau este suficienta tinerea registrului de evidenta fiscala in format electronic?"
 
Conform prevederilor de la art. 1(1) din OMFP 870/2005, contribuabilii, inregistrati ca platitori de impozit pe profit, sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta fiscala in conformitate cu prevederile prezentului ordin.
 
La alin. 12 se precizeaza ca prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (1), contribuabilii inregistrati ca platitori de impozit pe profit pot tine Registrul de evidenta fiscala in forma electronica, cu respectarea modelului si continutului prevazute in anexa nr. 1 la prezentul ordin.
 
La alin. 2 se arata ca derogarea se acorda conform competentelor de catre directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, cu respectarea conditiilor prevazute la lit. G si H din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile.

 
Insa, in OMFP 2634 se precizeaza ca registrele de contabilitate se pot prezenta sub forma de registre, foi volante sau listari informatice, dupa caz.
 
Prin urmare, apreciez ca nu aveti obligatia sa achizitionati si completati registrul de la ANAF, acesta se poate tine si in forma electronica, dupa cum este mentionat in NM, si nu este cazul de obtinerea vrunei derogari, intrucat prevederile din ordin nu au fost modificate in conformitate cu legislatia actuala.
 
 
Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile