search

Stirile zilei de miercuri. Ziua in care stirile-bomba n-au fost luate in seama

Oficial ANAF: Noi modificari asupra listelor contribuabililor mari si mijlocii, valabile de la 1 iulie 2024
Ziua de ieri a inceput ciudat. Zice-se ca Banca Nationala a Germaniei a inceput sa retipareasca in secret marci germane. "Germania isi pregateste exit-ul din zona euro" titreaza Daily Express, publicatia britanica care a aruncat bomba de presa. Cred ca toata lumea care a vazut stirea s-a frecat la ochi a neincredere. Dar nu, publicatia insista: si alte state se pregatesc, pe baza unui scenariu B, de eventualitatea prabusirii euro; apoi, sondajele arata cum doua treimi dintre nemti nu cred ca moneda unica are un viitor; eurosceptiscismul a atins cote alarmante, istorice; si nu in ultimul rand, un celebru economist francez spune ca euro nu mai prinde sfarsitul anului care vine. Ai zice ca vestile proaste care ne bombardeaza in ultimele saptamani nu fac decat sa se confirme una pe alta. Euro(pa) a ajuns o cetate asediata. De spaime, de neincredere, de spectrul unui viitor funest.

Ce ar trebui sa intelegem din aceasta stire-bomba? Mie nu mi-a placut titlul britanicilor: Germania isi pregateste "exitul". Exitul este iesirea dintr-o afacere si inseamna, de regula, realizarea profitului. Prin exit iti vinzi afacerea, sau cota ta din afacere, iti incasezi partea si te retragi acasa, unde-ti faci socotelile: cat ai pierdut si cat ai castigat. Ori exitul Germaniei in aceasta poveste ar insemna cu totul si cu totul altceva: sfarsitul celui mai amplu expermient politic si comunitar din istoria omenirii, destramarea unei iluzii care a animat sute de milioane de oameni, finalul unei epoci.

Dar aceste considerente sunt marginale, fara importanta practica. Primul gand a fost ca, in fata unei astfel de dezvaluiri, lumea noastra globalizata a trait un soc. Au cazut pietele, s-a prabusit euro – am incercat sa anticipez, grabindu-ma sa verific principalele portaluri de stiri economice si financiare. Cand colo, ce sa vezi? "Wall Street este in crestere dupa votul favorabil din Grecia" sau "Wall Street deschide in crestere pe votul grec, dar ramane prudenta". Mai mult chiar, presa fraceza jubileaza: doi ostatici, cetateni ai Hexagonului, rapiti in 30 decembrie 2009 in Afganistan, au fost eliberati, iar fostul ministru al economiei Christine Lagarde isi ia in primire fotoliul de director la FMI.

Stirea cea mai importanta vine insa din Grecia. Atat guvernul cat si parlamentul elen au aprobat planul de austeritate convenit cu organismele finantatoare, care garanteaza statului grec primirea transei de 12 miliarde de euro ca ajutor din partea FMI si UE. Asta inseamna ca, cel putin pentru moment, Grecia nu va intra in incetare de plati. In timp ce, in parlament, planul de redresare/austeritate trecea cu 155 de voturi din 300, in strada, in centrul Atenei, mii de protestatari se declarau indignati fata de masurile de taiere a cheltuielilor. Un pompier acuza scaderea salariului sau lunat de la 1.800 de euro la 1350, bani cu care "nu ma mai pot descurca. Daca nu stiti, litrul de benzina a ajuns aici la 1,70 euro".

In Franta, soarta Greciei e abordata sub aspectului unor incercari de montaje financiare. Presedintele Sarkozy se straduia sa convinga cateva banci franceze cu importante operatiuni in Grecia sa reinvesteasca o parte din fondurile recuperate din aceasta tara in titluri guvernamentale emise de statul elen cu o scadenta cuprinsa intre 5 si 30 de ani. Aceasta idee a parut interesata, confirmarea fiind data atat de presa elena, cea mai interesata in gasirea unor solutii financiare care sa indeparteze spectrul falimentului national, pana la prudentii decidenti germani, care afirmau ca propunerea este "o buna baza pentru discutii vitoare".

Cam acestea erau stirile care animau ieri portalurile specializate de stiri economice si financiare. Spre sfarsitul zilei am incercat o succinta revista a presei autohtone pentru a vedea cum arata criza in Romania. La televiziuni, stirea serii a fost ca un politist de frontiera s-a sinucis de teama ca va fi disponibilizat de "reforma Basescu-Boc-Igas". Omul avea mari dificultati financiare, rate la banca pe care le platea tot mai greu si, in plus, s-ar fi simtit amenintat de "disponibilizare", desi nu-l notificase nimeni in acest sens. Drept pentru care, in urma unui certi cu sotia, si-a pus capat vietii. Cam atat despre criza din Romania.

Si nu pot sa inchei fara sa va spun ce cred despre stirea cu Germania care isi pregateste exit-ul din zona euro si despre efectele acestei "bombe de presa". Parerea mea este ca, in actualul context economic, fiecare stat din UE gandeste un eventual plan B pentru vremuri grele. In alta ordine de idei insa, se pare ca pietele financiare internationale nu prea citesc Daily Express...

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice