search

Stocuri. Ce solutii exista pentru procedurile contabile eronate

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

    Presupunem ca in contabilitatea unei societati s-au inregistrat intrarea si iesirea produselor finite in gestiune la pret de vanzare, nu la cost sau pret de inregistrare, adica 345 = 711 si 711 = 345, cu valori egale, astfel incat la sfarsitul lunii soldul acestor conturi este zero. Din punct de vedere fiscal, nu sunt implicatii.
    
    Redam mai jos prevederile necesare in ce priveste corectarea inregistrarilor si politicile contabile utilizate.
    
    In orice situatie, pentru stocurile produse de societate, valoarea la care sunt scazute din gestiune este costul de productie sa u costul la care sunt inregistrate in contabilitate.
    
    Aceasta opinie se intemeiaza pe prevederile de la pct. 50 alin. (1) lit. b) din OMFP nr. 3.055/2009 privind contabilitatea, care stabileste ca evaluarea la intrarea in patrimoniu a bunurilor produse in unitate se efectueaza la costul de productie, si pe prevederile de la art. 601 din acelasi ordin, ce stabileste ca evaluarea la iesirea din unitate a bunurilor produse in unitate se face cu valoarea la care sunt inregistrate in contabilitate.
    
    Orice procedura care nu tine cont de aceste reglementari este o procedura gresita si excede cadrului normativ, astfel ca orice politica contabila ce justifica scaderea din gestiune a bunurilor vandute la pretul de vanzare este o politica contabila gresita, chiar daca fiscal nu sunt incidente cand stocul s -a realizat si s-a vandut in aceeasi perioada fiscala.
    
    Astfel, exista obligatia corectarii acestei erori contabile , conform pct. 63 din OMFP nr. 3.055/2009, pentru intreaga perioada anterioara cand s-au constatat aceste erori.
    
    Desigur, orice fapta umana are o anumita perioada de prescriere. Insa, din pacate, pentru acest tip de erori contabile, legiuitorul nu a prevazut un termen expres al perioadei de prescriptie, fapt pentru care nici noi nu va putem comunica un termen.
    

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice