search

Taxa pe lux: cine depune Formularul 216 si cum se calculeaza impozitul

Modernizare cladire: ce metoda de amortizare se aplica?
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Galati aduce la cunostinta contribuabililor prevederile OPANAF nr. 3738/2024 pentru aprobarea modelului sai continutului formularului 216 "Declaratie privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare", precum si a Procedurii privind modalitatea in care se realizeaza colaborarea dintre organul fiscal local si organul fiscal central privind primirea/transmiterea unor informatii referitoare la contribuabilii care datoreaza impozit special pe bunurile imobile de valoare mare.

Formularul 216: cine are obligatia depunerii

Conform prevederilor capitolului I pct. 1 din OPANAF nr. 3738/2024, declaratia se completeaza si se depune la organul fiscal central competent de catre urmatorii contribuabili:
 
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,
depaseste 2.500.000 lei;
 
b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.

Cum se calculeaza impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare 

Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza, dupa cum urmeaza:
 
- in cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local si plafonul de 2.500.000 lei;
- in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.

Formularul 216: care este termenul de depunere

Termenul de depunere:
 
a) in cazul contribuabililor prevazuti la pct. 1 lit. a) declaratia se depune la organul fiscal central competent pana la data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent;
b) in cazul contribuabililor prevazuti la pct. 1 lit. b) declaratia se depune la organul fiscal central competent pana la data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent.
 
Declaratia poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative, conform art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu  modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.
 
Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.
 
Pe site-ul www.anaf.ro sunt disponibile informatii suplimentare pe care le puteti consulta accesand sectiunea Asistenta contribuabili / Servicii oferite contribuabililor / Ghiduri curente si alte materiale informative/ Brosura privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare si Declaratia privind impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare - formular 216 sau AICI >>

Foto: pixabay.com


Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile