search

Trista poveste a mitingului pensionar cu un singur participant

Marti a fost anuntat la Pitesti un miting de protest al pensionarilor impotriva impozitarii pensiilor. Era vorba sa se adune in fata Prefecturii intre 11 si 13 pensionarii protestatari. Agerpres informeaza chiar ca in zona au fost mobilizate "importante" forte de ordine, intre care zeci de politisti, jandarmi si politisti comunitari, o autospeciala a pompierilor si o ambulanta. Era vorba, pentru ca de fapt s-a prezentat un singur protestatar: Constantin Ionescu, presedintele Asociatiei Pensionarilor Silvici din Romania.

Omul a incercat sa-si coopteze spontan, la fata locului cativa colegi de protest. Dar... n-a avut cu cine. Alti pensionari abordati prin preajma au zis ca nu stiau. Ori ca a fost prea cald, ori ca era vreun serial la tv cu un moment important in intriga, la fata locului cu pricina a aparut un singur participant. Presupunerile prinvind absenta apartin comentatorilor mai mucaliti.

Stirea a aparut marti. Comentatori mai incruntati (asa mi-i imaginez) au zis ca si asa ar trebui sa puna mana sa munceasca, sa nu mai ceara bani de la statul asta, sau ca de fapt pensionarii argeseni au bani suficienti, ca stau la coada sa mearga la bai. Altii, mai cu suflet, le-au luat apararea, ca si asa au muncit destul, 35 de ani.

Victor, un proaspat pensionar neargesean, si-a facut norma celor 35 de ani. Vreo 12-13 dintre ei cu naveta pe la ferme de animale. Cu incheieturile degerate si rosii, iarna, cu pielea crapata de viscol, proaspatul absolvent de facultate care era Victor pe atunci, avea tot timpul si elanul sa schimbe lumea. Ultimii treisprezece ani a fost angajat al Ministerului de Interne. Drept pentru care, reorganizarea ministrului Igas l-a pensionat scurt. E o poveste mult prea comuna ca sa merite sa fie specifica. Comuna, pentru ca se repeta pentru multe alte nume care s-au "bucurat" de aceasta aliniere de astre: reorganizare si restructurare in minister pentru reduceri bugetare corelata cu un nou mod de calcul al pensiilor. Pentru ca va mai amintiti, nu? Acum pensiile speciale se calculeaza altfel, ca sa se evite excesele.

Ei bine, de la intrarea in vigoare a noului mod de calcul, spun zvonurile si marturiile lui Victor si ale altor tristi colegi pensionari, nu prea s-au mai calculat pensii. Nu au venit decizii. Nu se primesc bani. Unii, nu toti, iar Victor este din nou, fericitul beneficiar al exceptiei, au primit o suma modica lunara alocata de minister ca sa fie de subzistenta. Nu e rezultatul niciunui calcul, nu e o suma reiesita de undeva. E doar un avans.

Sa fie oare ministerul in impas financiar atat de serios incat sa nu isi permita sa plateasca?

Revin la mitingul cu un singur participant. Vorbim despre oameni care au fost martorii mai multor generatii si ai unei schimbari radicale de sistem. Oameni care s-au format cand Statul promitea ca va avea grija. Si care acum s-au trezit tristi ca nu are grija. Ca vrea sa le mai ia din bani sau sa ii mai amane. Hai sa intelegem ca nu mai au energia de a protesta ca sa schimbe lucrurile. Pot sa-si povesteasca necazurile nepotilor sau unul altuia la o partida de sah in fata blocului. Dar nu mai au energia sa schimbe ceva.

Noi, in schimb, tineri cu zambete malitioase si privirea inainte... mai putem, nu?

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice