search

Valoarea nominala a tichetelor de masa va creste de la 01 aprilie

Prin Legea nr. 24/2020, publicata in M.Of. nr. 229 din 20 martie 2020 a fost modificat art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
 
Conform modificarilor aduse prin aceasta lege, incepand cu 01 aprilie 2020, valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei. Astfel, valoarea nominala maxima a unui tichet de masa creste de la 01 aprilie de la 15,18 lei la 20 lei.
 
Ca atare, de la 01 aprilie 2020 angajatorii pot acorda tichete de masa in conditiile prevazute de Legea 165/2018 si normele metodologice de aplicare, cu o valoare nominala de maxim 20 lei. Angajatorii nu sunt obligati sa acorde tichete la valoare de 20 lei, aceasta fiind o limita maxima ce poate fi acordata. Societatile pot opta pentru plata tichetelor si cu o valoarea mai mica.
 
Salariatii beneficiaza lunar de un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate, iar acest numar nu poate depasi numarul de zile lucratoare din luna pentru care se acorda tichetele.
 
Angajatorii pot acorda un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea/transferul valorii nominale a tichetelor de masa, dupa caz. In acest sens nu se considera zile lucrate iar salariatii nu beneficiaza de tichete de masa perioadele in care salariatii:
 
efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, si respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
 
- beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Ordonantei Guvernului nr. 6/2007 privind unele masuri de reglementare a drepturilor salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici pana la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare si alte drepturi ale functionarilor publici, precum si cresterile salariale care se acorda functionarilor publici in anul 2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 232/2007, cu modificarile ulterioare, precum si de zile festive si de sarbatoare legale sau de alte zile libere acordate conform Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si, respectiv, contractelor colective de munca;
 
- potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare;
 
- se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale ori, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
 
De asemenea, nu se acorda tichete de masa personalului care beneficiaza de indemnizatie de hrana potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Contravaloarea tichetelor de masa acordate potrivit legii 165/2018 se include in statul de salarii in scopul impozitarii dar nu se include in baza de calcul al contributiilor sociale. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii se va efectua de catre angajator, contravaloarea tichetelor de masa fiind impozitata prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna in care sunt acordate. 


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice