Multumesc.
Cat as parea de "idiot" tot nu-mi da pace aceasta sintagma: "perfectionare continua".
Nu am mai auzit de 20 de ani expresia. Lupta in partidul stat cu "dusmanii de clasa" trebuia sa fie continua; ii si vedeam pe bietii combatanti dati pe fata cu negreala si imbracati in haine de camuflaj stand si pazind realizarile marete din acea perioada.
Revenind in crudul prezent, nu-mi iese aceasta sintagma din minte: perfectionare continua.
Bun!
Sa vedem ce inseamna perfectionarea continua si de ce ajungem la ea.
Colegul ApetreM - care intr-un post de ceva vreme in urma - spunea despre productie niste chestiuni oarecum noi, traduse din engleza (banuiesc, care are accent englezesc cand scrie cate un post, scurt, concis si fara floricele, aproape ca ti-e si frica sa-i pui la indoiala cele scrise). Nu mai stiu cu exactitate si imi pare tarerau ca nu am retinut dar oricum era o chestiune noua nemaicitita. Daca citesc ceva si nu pot pune in practica...cam uit, dar nu asta vreau sa scot in evidenta.
ApetreM citea pe banii lui, pe timpul lui chestiuni legate de productie pentru ca dorea sa vada mai inainte ce urma sa vina si la noi. Si probabil ca va veni daca nu a si venit. El se perfectiona citind si din alte parti. Meritele sigur sunt ale sale. Sa nu uitam: pe timpul lui si poate chiar pe banii lui.
Nu este relevant daca el este sau nu "mai sus" in ierarhia asta a noastra a contabililor (expert, evaluator, consultant, etc). Chiar nu conteaza. Conteaza ca el a simtit nevoia sa citeasca mai mult decat altii pentru ca a dorit/doreste sa fie cu un pas mai in fata decat restul. Nu l-a obligat nimeni. Si mai ales nu trebuie sa plateasca obligat, ci de placere, ceea ce citeste intru ostoirea setei de cunoastere.
Daca Ministerul de Finante, capo di tuti capi in ceea ce privesc reglementarile in domeniul contabilitatii si fiscalitatii, NU SCOATE NORME NOI legate de contabilitate si fiscalitate in general, PENTRU CE SATANE sa ma perfectionez continuu? Daca nu am baza, nu stiu in ceea ce va veni eu ma pregatesc continuu pe ceea ce este? SUnt atat de cretin ca uit de ieri pe azi ce am de facut in domeniul contabil?
Din ultimele reglementari pentru auditori a reiesit ca ei trebuie sa se perfectioneze continuu. In ce? In ceea ce deja lucreaza sau trebuie sa gaseasca piatra filosofala in domeniul auditului? S-a intamplat ceva maret pe plan international in ceea ce priveste auditul si trebuie sa se perfectioneze? Au intervenit modificari de substanta astfel incat ei, auditorii, sa se perfectioneze continuu?!
Si noi in contabilitate, cum adica sa ne perfectionam continuu? Aici am zbarcit-o un pic: apelez tot la citate din ApetreM: astia au inventat cheltuielile sub forma de venituri si veniturile sub forma de cheltuieli (mucalit exemplu pentru introducerea a doua noi conturi, 609 si 709). Da aici trebuie perfectionare continua. Dar numai anul asta pana ne invatam cu veniturile sub forma de cheltuieli.....
In materie de fiscalitate, de fapt de aplicare a normelor privind fiscalitatea sa spunem ca au intervenit modificari noi, ne-mai-stiute.
Motivarea "perfectionarii continue" ascunde - asa cum mai scriam - o modalitate de a stoarce (citeste excroca) taxe si contributii de la "cursanti" pentru diferitele Camere, Corpuri, Case, etc.
Legiferarea obligativitatii "perfectionarii continue" omite cu buna stiinta pe toti cei care au absolvit o institutie de invatamant superior si lucreaza. In mod natural cei care au absolvit o institutie de invatamant superior ar trebui sa mai dea o data la 3 ani (asa cum face si CECCAR) un examen din care sa rezulte ca nu au luat diploma degeaba si ca nu uita ce-au invatat. SUnt de acord ca banii sa se duca spre UNIVERSITATILE DE INVATAMANT (private sau de Stat) si in niciun caz catre o mana de parveniti cu ifose de "profesori" intru "perfectionarea mea continua".
Singurul lucru pe care nu-l cunosc este daca la bancheri exista aceasta sintagma: perfectionare continua; sau tocmai de la ei provine?! Nu stiu.
Stiu doar atat, ca atata vreme cat Ministerul de Finante nu schimba ceva in domeniul de care se ocupa, aceasta perfectionare continua nu este decat o mare minciuna si o acoperire legala la buzunarirea profesiunilor liberale.
Inteleg ca la avocati este usor diferit: platesc 10% asupra castigurilor, dar am inteles ca o parte din banii pe care ii platesc se duc catre o pensie privata si cei care au fost membrii ai Baroului Traditional (parca asa se cheama cei a lui Iordanescu) primesc cand se retrag din activitate o suma de bani deloc de neglijat.
Ce credeti despre "perfectionarea continua" in general?
Aceasta postare a fost editata de Paturcai: 21 March 2010 - 04:38 PM