Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
ordine de compensare - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 4

Salt la continut

- - - - -

ordine de compensare

82 replies to this topic

#61 genoveva

Nou

• Members
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 12 July 2007 - 02:34 PM

buna....am si eu nevoie de ajutorul vostru...la firma la care sunt angajata de curand ma confrunt cu urmatoarea problema. Intre societatea noastra si o alta societate furnizor s-au emis facturi reciproc incepand cu anul 2001 si pana in prezent(2007). La societatea furnizor contabila lor a compensat facturile intre ele pe baza unui note contabile intocmita de ea, fara insa a aduce la cunostinta acest fapt si fostei contabile de la firma la care lucrez, drept pentru care la aceasta din urma nu s-au facut nici un fel de compensare a facturilor. Sumele cumulate au ajuns la 60000 de ron. Potrivit cunostintelor mele compensarile puteau fi facute doar in urma emiterii OC semnate si stampilate de ambele parti. Contabila mi-a sugerat sa fac si eu o nota contabila si sa sting facturile intre ele. Puteti sa ma ajutati cu o baza legala care ar permite compensarea doar prin intocmirea unei note contabile, fara a fi necesara punerea de acord intre parti ......?. Multumesc.

#62 Cristina M.Z.

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 124 Postari:

Postat 12 July 2007 - 03:11 PM

Orice NC intocmita trebuie sa aiba la baza un document justificativ sau explicatii bazate pe situatii de calcul intocmite cf.legii. In cazul NC de compensare datorii/creante ref.la un partener,doc.justificativ este ordinul de compensare,semnat si stampilat de ambele parti implicate.Stiu sigur ,pentru ca trebuia sa fac si eu OC la un moment dat si m-am informat de la un inspector fiscal(competent) , in acest OC trebuie sa se specifice nu numai suma globala dar si nr. si data facturlor in cauza,daca e vorba de mai multi ani/multe facturi ,se ataseaza in anexa extrase din fisele de partener ale ambelor parti , sa reiasa soldurile -resp.sumele neincaste si neplatite . Stiu ca unora le pare o birocratie fara sens,dar nu e de glumit cu aceste ordine de compensare.Sau ,desigur ,se pot stinge reciproc obligatiile si creantele prin cate o chitanta (plata sumei datorate,incasarea creantei..),emise de ambele soc.,una celeilalte SAU prin virament bancar ,daca e vorba de sume mai mari.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 09 July 2008 - 03:49 PM

#63 carmen29

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 156 Postari:

Postat 12 July 2007 - 03:34 PM

Vezi postareateea22, la Apr 24 2007, 04:39 PM, a spus:

[...]Niciodata n-am facut un ordin de compensare mai mare de 9.999 lei RON ca sa evit cozile interminabile de la bursa.[...]

In 685/1999 nu se specifica.
Din practica curenta si din experienta personala se face un OC in valoare de 9999 lei/partener/luna. Nu garantez ca e solutia cea mai buna dar e sigura.
O problema cu care nu m-am confruntat este aceea ca un partener caruia i-am trimis cele 2 OC initiate de mine le-a pierdut si se pare ca el nu a emis concomitent cu mine(nu-mi da nici un raspuns clar!)
Problema este ca am apucat sa le inregistrez(sunt din martie 2007) si acum am aflat ca nu e nici o sansa sa apara OC. Sunt documente cu regim special.
Ce e de facut oare?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 09 July 2008 - 03:51 PM

#64 genoveva

Nou

• Members
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 13 July 2007 - 08:59 AM

Iti multumesc Cristina pentru raspuns..asa stiam si eu, ca fara aceste OC nu se pot opera compensarile in contabilitate. Ar fi vreo problema daca as face de acum incolo in fiecare luna un OC in valoare de 9999 lei pana cand s-ar stinge suma de 60000 ron ( suma cumulta in cei 6 ani)?. De chitante sau OP nu poate fi vorba deoarce in contabilitatea lor sunt operate compensarile pe ani.

#65 Cristina M.Z.

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 124 Postari:

Postat 13 July 2007 - 04:05 PM

Pai....,nu ai de ales.Deci, in 6 luni si o zi ,ai rezolvat.

#66 Cristina M.Z.

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 124 Postari:

Postat 13 July 2007 - 04:27 PM

Vezi postareagenoveva, la Jul 13 2007, 09:59 AM, a spus:

Am mai vrut sa te intreb daca exista cumva extrase -notificari la sf.de an pentru /de la acest partener ,prin care sa se confirme soldurile reprezentand debite ,resp.sumele de plata sau de incasat,la un moment dat?Asa cum cere legea?Daca tu faci compensari cu OC si ei nu...ok,e treaba lor,dar ar fi trebuit confruntate la sf.de an creantele uneia cu datoriile celeilalte societati si invers, si ar fi trebuit sa corespunda,daca nu ,trebuia instiintata soc.partenera ca nu cosrespund si diferentele ...Iar in bilant /2006 ,la voi cum apar aceste sume- de ex.cea datorata :la restante,cu termen peste 5 ani?iar in bilantul soc.partenere nu figureaza de loc aceste sume, nici macar ca solduri datorate sau creante...Bine ca nu trebuie intocmite declaratii de genul d.394 si pentru datorii/creante ,ca sa se verifice incrucisat...(Doamne,sa-mi musc limba si sa nu le dau idei unora...!)

#67 BIBI

Membru activ

• Validating
  • PipPipPip
  • 1336 Postari:
  • Interests:contabilitate, fiscalitate, legislatie

Postat 13 July 2007 - 06:50 PM

Compensarile nu se inregistreaza in contabilitate pana nu ai semnatura partenerului(partenerilor in cazul unui lant de compensari).De regula exemplarul albastru din setul emis de tine reprezinta ce compensezi din 401 , iar exemplarul rosu din setul emis de partener, este ce compensezi din 4111.Daca "experta " din firma cu pricina a facut nota pe barba ei, trimite-i o confirmare de sold si vezi ce iti raspunde.La facturile mai vechi de 60 zile de la emitere compensarile se fac prin IMI.
Daca folosesti "cautarea" gasesti dezbateti ample despre problema in cauza.

#68 genoveva

Nou

• Members
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 16 July 2007 - 08:12 PM

Buna Cristina......Intr-adevar in bilantul nostru figureaza in sold aceste datorii si creante, presupun ca, la firma partenera ele nu sunt in sold din moment ce s-au operat compensarile. Nu am gasit nici un extras de cont pentru confirmarea soldurilor de la sfarsitul fiecarei exercitiu financiar asa cum este ea prevazuta de lege. Ramane sa gasesc o solutie pentru rezolvarea problemei, din moment ce facturile au depasit termenul de scadenta de 60 de zile.....nu stiu cum as putea sa le compensez fara sa fiu nevoita sa apelez la imi, doar aducand ca si argument extrasele de cont al firmei partenere din care reiese clar ca s-au facut compensarile si sa vin si eu cu o regularizare pe baza OC...sa zicem....

#69 Cristina M.Z.

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 124 Postari:

Postat 16 July 2007 - 08:46 PM

Vezi postareagenoveva, la Jul 16 2007, 09:12 PM, a spus:

..., din moment ce facturile au depasit termenul de scadenta de 60 de zile.....nu stiu cum as putea sa le compensez fara sa fiu nevoita sa apelez la imi, doar aducand ca si argument extrasele de cont al firmei partenere din care reiese clar ca s-au facut compensarile si sa vin si eu cu o regularizare pe baza OC...sa zicem....
Nu stiu ce sa zic...In orice caz trebuie sa le ceri "oficial"o confirmare de solduri sau sa-ti transmita fisele de partener ,desi nu stiu cat de mult te ajuta faptul ca ei au facut NC de compensare (pe raspunderea lor)si au stins in mod unilateral datoriile si creantele .E o situatie destul de dificila,esti intre ciocan si nicovala.Si daca tot nu scapi de IMI,ei (soc.partenera),iti vor semna OC?sau Poate te mai ajuta sa consulti toate topicurile cu ac.tema si de pe acest forum si altele ,poate a mai fost cineva in aceasta situatie .Iti doresc mult noroc si succes.

#70 BIBI

Membru activ

• Validating
  • PipPipPip
  • 1336 Postari:
  • Interests:contabilitate, fiscalitate, legislatie

Postat 18 July 2007 - 09:27 PM

Daca iti semneaza OC si ai unul albastru(pt 401) si unul rosu(pt 4111) este rezolvata problema, te inregistrezi si iti reglezi situatia.Strici doua ordine de compensare si gata.Problema ar fi daca se pun "gica contra" si nu vor sa semneze.Da poate o rezolvi.
Succes!

Aceasta postare a fost editata de BIBI: 18 July 2007 - 09:27 PM

#71 genoveva

Nou

• Members
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 21 July 2007 - 01:24 PM

Buna Bibi....Ar fi frumos sa pot sa fac schimb de OC, am si facut propunerea asta, dar nu este de acord. Mi-a adus ca si argument Ordinul 1752/2005, in care spune ea ca se permit compensarile pe baza NC. ..imi spunea ca a si avut control si nu s-au legat de problema asta si in plus odata cu intrarea in Comunitatea Europeana si-au pierdut si ei valabilitatea. Din pacate eu nu am gasit scris asa ceva, poate mi-a scapat mie. Daca gaseste cineva paragraful acela prin care este prevazut compensarea prin "note contabile interne" as fi fericita sa o stiu si eu. Din ce am vazut eu H.G.685/1999 cu modificarile ulterioare inca este in vigoare. Am sunat si la Finante si acolo mi s-a spus ca nu s-au retras din circuit, au ramas cu regim special,( spre deosebire de facturi si celelalte documente prevazute in Codul Fiscal), se folosesc in continuare si nu se pot face compensari dupa "capul nostru". Chiar si asa daca ordinul 1752 a intrat in vigoare in 2005, iar compensarile sunt facute de prin anul 2001, trebuia sa exista OC pana la intrarea in vigoare a ordinului 1752/2005.

#72 sa-by

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 16 December 2007 - 10:23 PM

Vezi postareaGAMA, la Dec 1 2006, 11:30 PM, a spus:

Vezi postarealauramino, la Dec 1 2006, 12:41 PM, a spus:

MAI INTREB SI EU O DATA! Nu pot avea o compensare mai mare de 10000 lei?
Categoric-NU

Buna,
eu cred ca se poate face compensare mai mare de 10.000 lei, dar nu poti efectua compensarea pt facturi cu sume mai mari de 10.000 lei/factura!! Deci nu valoarea totala a ordinului de compensare nu poate fi mai mare de 10.000 lei, ci nu se poate trece pe verso nicio factura cu o valoare mai mare de 10.000 lei! Uite HG 685/1999 Art.3 modificat prin HG 804/1999
"De la aceeaşi dată, pentru facturi cu valori mai mari de 100 milioane lei, compensarea datoriilor neplătite la termenele scadente se va realiza numai în conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin prezenta hotărâre, iar pentru suma reprezentând contravaloarea facturilor mai mici de 100 milioane lei, inclusiv compensarea reciprocă între contribuabili, persoane juridice, se poate efectua şi în afara cadrului instituţional creat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/1999, dar pe baza aceloraşi formulare"

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 09 July 2008 - 03:53 PM

#73 gheorghe dorinel

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 18 December 2007 - 06:26 PM

In legatura cu "ordinul de compensare", este reglementata undeva compensarea cu un tert extern? este un plafon? ce document se foloseste pentru a putea fi folosit si in Romania( de catre noi ) si in UE( de catre tert) ?

#74 dlupescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 32 Postari:

Postat 25 December 2007 - 02:57 PM

AM INTELES BINE DATORII MAI VECHI DE 30 DE ZILE?
SAU DATORII NEACHITATE IN TERMEN DE 30 DE ZILE DE LA SCADENTA?
SI ACESTE FORMULARE DE UNDE SE CUMPARA?
MERCI

#75 Bandit

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 53 Postari:

Postat 07 February 2008 - 07:58 PM

Salutare,
Am urmatoarea situatie: firma de transport X efectueaza un trasport (logic) pt beneficiarul Y.
La receptie, beneficiarul Y constata lipsuri de marfa in valoare de 100 lei.
Trasportatorul X accepta plata minusului.

firma Y emite firmei X o factura cu produsele lipsa in val. de 100 lei.
Firma Y initiaza un OC catre firma X scriind pe verso factura de trasnport emisa de X catre Y cu valoarea compensata de 100 lei (lipsa marfa) si factura emisa de Y catre firma X cu produsele lispa in val de 100 lei.

Se pot folosi OC-uri si pt stingerea lipsurilor generate din prestarea unui serviciu. (in cazul de fata transport) ?

#76 TIMEA BM

Nou

• Members
  • Pip
  • 4 Postari:
  • Interests:CONABILITATE, FISCALITATE, LEGI

Postat 11 December 2008 - 09:07 AM

EU AM PRIMIT UN ORDIN DE COMPENSARE DE LA UN PARTENER EXTERN IN VALOARE DE 6000 EUR SI L-AM INREGISTRAT. CARE ERA MODALITATEA CORECTA DE OPERARE?
TIMEA B

#77 andrei2004

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 21 April 2009 - 01:12 PM

Am o datorie reciproca de 26.000 ron, facturile sunt emise in martie. Cate ordine de compensare fac?

#78 a.d.n.

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 537 Postari:

Postat 22 April 2009 - 10:31 AM

Cate facturi ai si ce valori au fiecare?
Care e data emiterii si termenul scadent?

Regula e asa: compensezi datorii (facturi) pana in 10.000ron, daca termenul scadent e depasit de 30 de zile. Daca termenul nu e depasit, poti compensa si datorii mai mari de 10.000ron.

DEALTFEL, poti compensa orice sume, dar prin sedinta de compensare la IMI.

#79 jullia_nana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 35 Postari:

Postat 16 October 2009 - 07:49 AM

Buna ziua...
Am urmatoarea problema
Firma x a acordat un imprumut firmei y, iar acuma se doreste stingerea imprumutului.
Firma y are 5 masini pe care ar vrea sa me cedeze firmei x, in locul sumei de bani.
Daca se face contractul de vanzare cumparare, firma x va deveni debitoare firmey y.
Se poate face compensarea intre factura primita de la SC y pentru cumpararea masinilor, si imprumutul acordat firmei y? Daca da, imi puteti spune baza legala?

Va multumesc anticipat

#80 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 16 October 2009 - 07:53 AM

parca ai mai postat intrebarea si ti s-a raspuns

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare