Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
concediu medical - topic 2007-2010 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 6

Salt la continut

concediu medical - topic 2007-2010

200 replies to this topic

#101 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 11 June 2009 - 09:13 AM

ai doua conedii din doua luni , ca urmare si baza de calcul difera. Nu sunt in continuare.

#102 danisimc

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 13 June 2009 - 03:03 PM

buna
va rog sa ma ajutati si pe mine
sunt insarcinata in 24 de saptamani.sunt angajata de 2 ani fara nici o zi de concediu medical la activ.as vrea sa imi iau concediu medical intrucat am o sarcina cu gemeni f grea si va rog sa imi spuneti daca imi afecteaza in vreun fel cei 85 % la indemnizatie sau calculul celor 12 luni anterioare nasterii sau daca ar trebui sa imi iau un concediu medical special cum ar fi de ex cel de risc maternal.si va mai rog sa imi spuneti daca cei 85 % se calculeaza ca media untimilor 12 luni anterioare nasterii cu sau fara medical si daca se aplica la salariul brut sau net.eu am 1200 lei brut pe cartea de munca.va multumesc anticipat

Aceasta postare a fost editata de danisimc: 13 June 2009 - 03:06 PM

#103 cr1st1na

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 295 Postari:

Postat 13 June 2009 - 03:13 PM

se retine somaj asigurat si angajator la conc medicale suportate din FNUASS? Multumesc!

#104 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 13 June 2009 - 03:23 PM

Vezi postareadanisimc, la Jun 13 2009, 04:03 PM, a spus:

buna
va rog sa ma ajutati si pe mine
sunt insarcinata in 24 de saptamani.sunt angajata de 2 ani fara nici o zi de concediu medical la activ.as vrea sa imi iau concediu medical intrucat am o sarcina cu gemeni f grea si va rog sa imi spuneti daca imi afecteaza in vreun fel cei 85 % la indemnizatie sau calculul celor 12 luni anterioare nasterii sau daca ar trebui sa imi iau un concediu medical special cum ar fi de ex cel de risc maternal.si va mai rog sa imi spuneti daca cei 85 % se calculeaza ca media untimilor 12 luni anterioare nasterii cu sau fara medical si daca se aplica la salariul brut sau net.eu am 1200 lei brut pe cartea de munca.va multumesc anticipat

concediul de risc maternal cod 15 este platit cu 75%
concediu sarcina si lauzie cod 08 -85%
Calcul: media salariului pe ultimele 6 luni (sal : nr.zile lucrat.luna * ...% * nr.zile lucrat.concediu medical.
am uitat: concediul de sarcina si lauzie nu cred ca se poate acorda pt mai mult de 126 zile, din care 42 treb.sa fie lauzie, parca)

Vezi postareacr1st1na, la Jun 13 2009, 04:13 PM, a spus:

se retine somaj asigurat si angajator la conc medicale suportate din FNUASS? Multumesc!

nu, dar era o conditie daca e mai mare de 30 zile

Aceasta postare a fost editata de mihaela_cva: 13 June 2009 - 03:24 PM

#105 danisimc

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 14 June 2009 - 01:56 PM

mihaela te rog sa imi spui daca imi afecteaza indemnizatia in vreun fel, adica daca imi scade din ea la cei 85%.imi afecteaza grila?medicalul se considera vechime in munca?

Aceasta postare a fost editata de a.d.n.: 09 September 2009 - 01:29 PM

#106 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 14 June 2009 - 02:30 PM

perioada in care esti in concediu medical se considera vechime in munca (perioada asimilata stagiului)
Media se face pe ultimele 6 luni anterioare, deci daca ai medical in aceasta perioada se va lua in considerare
daca ai CMed in continuare, atunci se va lua in calcul ultima luna

#107 olga_md

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 24 June 2009 - 12:51 PM

buna ziua! am si eu o intrebare :D am o angajata la 4 ore, ea mai lucreaza si la o alta firma - tot la 4 ore, mi-a adus un concediu medical... il iau in considerare ca orice alt concediu sau sunt ceva probleme si cu cealalta firma?
va multumesc!

#108 DRAGOS NEGOITESCU

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 999 Postari:

Postat 24 June 2009 - 01:02 PM

Il tratezi ca orice concediu medical. Daca vrea concediu si de la celalalt job trebuie sa duca si acolo CM.
Dragos

#109 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 24 June 2009 - 01:21 PM

pt danisimc

In momentul cand apare concediul de maternitate (sarcina si lehuzie), va fi initial. Deci calculul va prinde si perioada cu medicale anterioare, daca astea-s cu 75% , media va fi ceva mai mica.
Da, zic io cu prea putin, fatza de importanta evolutiei unei sarcini

Exemplu, pt un brut de 1000 "curat" pe 6 luni, media iasa ~50 lei/zi
daca-i o luna in medical 75 %, media iasa ~48 lei/zi
deci vei pierde 2 lei *21 zile (luna medie) * 85% = ~ 35 lei/ luna x 4 luni = 140 lei

O parte poti considera ca recuperezi in chiar luna de medical, 55 lei sanatate care nu se retin, raman deci pe total minus 85 lei.
Calculele desigur sunt aproximative, doar sa-ti dea o imagine.

#110 mihaellaaa

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 03 July 2009 - 11:57 AM

concediu medical respins

avem situatia urmatoare: un angajat este in concediu medical de la 26.06.09 pana la data de 30.06.09
apoi de la 1.07.09 pana la data de 10.07.09
mentionez ca primul CM este initial ,al doilea CM este in continuare
cele doua CM au data acordarii de 25.06.09
ambele CM sunt cu acelasi cod de indemnizatie (01) si acelasi cod boala,eliberate de acelasi medic
intrebarea este:AL DOILEA CONCEDIU MEDICAL POATE FI RESPINS DE FIRMA DAT FIIND FAPTUL CA DATA ACORDARII ACESTUIA A FOST 25.06.09 SI NU 1.07.09?

#111 ikpav

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 03 July 2009 - 12:06 PM

CO se acorda pe luna calendaristica. Formularul de CO se trimite si la Casa de sanatate, deci pt fiecare luna trbuie un alt formular.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 04 July 2009 - 10:01 AM

#112 claudiaionela

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 319 Postari:

Postat 03 July 2009 - 01:13 PM

Nu conteaza data eliberarii, societatea trebuie sa plateasca concediul medical.In cazul in care aveti dubii in legatura cu diagnosticul salariatului, puteti cere expertiza medicala.

#113 DOL

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 05 July 2009 - 10:28 PM

In cazul in care tot concediul medical din 1 pana in 30 este supotat de FNUASS (este deja in a doua luna de concediu medical), se retine CAS angajat si CAS societate calculat la salariul minim? Multumesc!

#114 vics

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 209 Postari:
  • Interests:IT

Postat 06 July 2009 - 11:23 AM

Da

Doar somajul poate sa iasa din calcul, dup 30 zile (calendaristice) de CM

#115 Cristea Alina Mihaela

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 06 July 2009 - 10:23 PM

As dori sa stiu cam cat salar primesc pe luna iunie:
Venit brut - 2000 lei
net - 1491 lei aprox.

Concediu medical - 75% - per. 01.06 - 15.06
Concediu prenatal - per. 16.06 - 16.06

Multumesc.

#116 DOL

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 07 July 2009 - 06:21 AM

Multumesc !

#117 Prichi

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 08 July 2009 - 10:32 AM

Avem urmatoarea situatie: un angajat aduce doua certificate medicale vizate si eliberate de medicul de familie. Primul se incadreaza pana la cele 90 zile de concediu medical care se platesc fara avizarea comisie de expertiza, din cel de-al doilea putem plati doar 1 zi de concediu medical. I s-a eliberat omului adeverinta prin care este instiintat ca a ajuns la un numar de 82 de zile de concediu medical inainte de data acordarii certificatelor. Cica omu a fost la comisie, dar comisia a refuzat sa-i avizeze CM pe motiv ca medicul de familie nu avea dreptul sa-i elibereze CM (cel de-al doilea). Acum noi ca angajator ce facem? Pe cine tragem de urechi? Nu putem plati CM, dar oare comisia nu ar fi trebuit sa anuleze cel de al doilea CM? Noi cum il pontam pe omul asta?

#118 DLaura

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 21 August 2009 - 05:34 PM

Buna,

sunt cu legile pe masa si la fel cu concediile si vreau parerea voastra pentru ca e prima oara cand calculez un concediu medical

angajatul are un CM din 03.08.2009 pana in 07.08.2009 (5 zile lucratoare) COD 01; COD DIAGNOSTIC 591 bifat CRONIC (Codul de diagnostic are vreo importanta?)
si mai are un CM in continuare din 08.08.2009 pana in 10.08.2009 (1 zi lucratoare) COD 01; COD DIAGNOSTIC 591 bifat CRONIC

ziua / data calendaristica L - 03.08.09 M - 04.08.09 M - 05.08.09 J - 06.08.09 V - 07.08.09 S - 08.08.09 D - 09.08.09 L - 10.08.09
zile platite X X X X X ------- ------- Y
x = zile suportate de angajator
y = zile suportate din bugetul FNUASS
din duratele de acordare a CM, exprimate in zile calendaristice, se platesc zilele lucratoare

Asiguratului i se acorda 2 CM pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, plata cf Art.12 din 158; primele 5 zile de catre angajator; urmatoarele din buget FNUASS; pentru CM IN CONTINUARE se mentine baza de calcul determinata pentru CM INITIAL

CM = document justificativ pentru plata; se prezinta platitorului cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul

Baza de calcul a indemnizatiilor = medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia

media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiilor = suma venituri realizate in ultimele 6 luni, pe baza carora s-a achitat contributia / numarul total de zile pentru care s-a achitat contributia in aceasta perioada
Februarie, martie, aprilie si pana pe 15 mai a lucrat in alta parte; in martie a avut 8 zile CM la fostul angajator; de la fostul angajator mai am informatiile ca a avut 5 zile CM in octombrie 2008 si 4 zile CM in noiembrie 2008, pe langa cele 8 zile de CM din martie 2009.

luna FEBRUARIE MARTIE APRILIE MAI IUNIE IULIE TOTAL
venit 8019 7266 11808 8733 11037 10382
zile lucrate 20 14 21 20 21 23 119
Venit plafonat 7200 7200 7200 7200 7200 7200 43200

VENIT PLAFONAT 7200

MEDIA ZILNICA A BAZEI DE CALCUL 363.03

x = zile suportate de angajator = 5
y = zile suportate din bugetul FNUASS = 1

363.03*5*75% 1,361
363.03*1*75% 272

este corect cum am considerat numarul de zile pentru luna martie, 22 zile lucratoare - 8 zile cm = 14 zile lucrate?

este corect cum am plafonat veniturile brute lunare?

este corecta valoarea CM?

nu se datoreaza CASS si SOMAJ nici de catre angajat, nici de catre angajator?

e corect calculul meu de CAS?

(salariul minim brut/21 zile lucratoare august)*6 zile CM (5 angajator + 1 FNUASS)*10.5% - pentru angajat
600/21*6*10.5% = 18 lei

(salariul minim brut/21 zile lucratoare august)*6 zile CM (5 angajator + 1 FNUASS)*20.8% - pentru angajator
600/21*6*20.8% = 36 lei

momentan eu statul il fac in excel; pana intru in lucru in ciel (program care nu prea mi-a placut la prima vedere)

in venitul brut vor intra: valoare ore lucrate + procent vechime + valoare CO + valoare CM (6 zile)
venit impozabil: venit brut - CASS 5.5% (pentru valoare ore lucrate + CO) - CAS 10.5% - SOMAJ 0.5% (pentru valoare ore lucrate + CO) (deducere nu are)
si apoi aplic impozitul pe venit?

referitor la contributiile unitatii; unitatea datoreaza :
CASS 5.2% (pentru valoare ore lucrate + CO) + se datoreaza doar pentru valoarea CM suportata de angajator - cele 5 zile si nu se datoreaza pentru 1 zi CM suportata din FNUASS?

CAS 20.8% (pentru valoarea ore lucrate + CO; cu baza de calcul total venituri brute - valoare CM??????) + val datorata pt CM calculul cu sal minim de mai sus?
SOMAJ 0.5% (pentru valoare ore lucrate + CO)?
FOND DE RISC SI ACC 0.196% se datoreaza pentru valoare CM? daca da care e baza de calcul?
CCI 0.85% se datoreaza doar pentru valoarea CM suportata de angajator - cele 5 zile si nu se datoreaza pentru 1 zi CM suportata din FNUASS?
FD GAR CREANTE 0.25% se datoreaza pentru valoare CM? daca da care e baza de calcul?

daca se poate sa imi specificati fiecare, respectiv angajator si angajat ce si cat plateste ca deja m-am ametit de tot

si nici nu vreau sa ma gandesc cum dumnezeu o sa fac declaratiile pentru ca pana acum n-am mai facut decat de 2 ori declaratiile salariale si in conditii normale........astept sfaturile voastre pentru ca nu vreau sa gresesc sau sa interpretez aiurea legile.

si daca se poate sa precizati ce pasi mai urmez; completez informatiile calculate in CM si semneaza si stampileaza platitorul apoi cand duc declaratiile depun la CASMB si declaratia CASS si cea pt CM (angajatul e la casa de sanatate Ialomita); ce mai trebuie sa fac cu formularele CM si mai este vreun formular de completat sau orice altceva de facut ce eu n-am precizat aici?

pupici

m-am mai consultat cu cineva si pentru fd de risc se calc doar pt cm suportat de angajator si la fel si pentru fd de garantare; iar somaj oare e la fel?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 22 August 2009 - 12:18 AM

#119 cricutz

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 30 Postari:

Postat 25 August 2009 - 10:54 AM

este corect cum am considerat numarul de zile pentru luna martie, 22 zile lucratoare - 8 zile cm = 14 zile lucrate?

OUG 158/2005 art 8 alin 2 spune ca se asimileaza stagiului de cotizare perioada in care a beneficiat de concedii si indemnizatii. Eu as include pt martie, 22 zile.
De asemenea pt venituri in martie,cand a avut cm, tre sa iei in considerare venitul brut(adica sal realizat+indemnizatii de cocnediu,indiferent ca sunt suportate de firmna sau FNUASS)

o alta obs: la concedii medicale, iei cu 4 zecimale, de ex la tine( daca e corect) 363,0252

este corect cum am plafonat veniturile brute lunare?
Da, s eplafoneaza la 12 sal minime brute pe tara,lunar

este corecta valoarea CM?
Modul de calcul,da
nu se datoreaza CASS si SOMAJ nici de catre angajat, nici de catre angajator?

e corect calculul meu de CAS?

Trebuie sa ai in vedere si zilele lucrate din luna, pt care retii contributii,in mod normal.

Cas: 10,5%*[sal ore lucrate + (sal min brut/zile lucratoare august)*6zile CM], individual
20,8%*[sal ore lucrate + (sal min brut/zile lucratoare august)*6zile CM], unitate

aceeasi baza o folosesti pt fondul de accidente: procent*[sal ore lucrate + (sal min brut/zile lucratoare august)*6zile CM]

pt cass(5,5 indiv, 5,2 firma), somaj(0,5%,0,5%), itm(0,75), fond garantare(0,25), concedii(0,85): aplici procentul la (sal ORE lucrate+ CM suportat de firma, adica pt 5 zile)

in venitul brut vor intra: valoare ore lucrate + procent vechime + valoare CO + valoare CM (6 zile)
da

venit impozabil: venit brut - CASS - CAS - somaj (deducere nu are)
si apoi aplic impozitul pe venit?
Da

Formularul al doilea, nu ala roz, il depui cu declaratiile de sanatate, la casa de sanatate.
Legat de declaratii:
pt CCI: ai acolo contributia cci pe luna aug, de ex 5 ron

mai jios: indemniz pt incapacitate de munca: nr cazuri 1, nr total zile6, zile din fnuass 1, apoi sume din FNUASS pt cm, indemniz pt cm suportata de FUASS sa zic 50 deron
si undeva mai jos: suma de recuperat 5-50=45

#120 smaria

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 03 September 2009 - 07:26 PM

POATE SA-MI SPUNA CINEVA CIND SI CUM DECONTEAZA CASA DE SANATATE INDEMNIZATIILE DE BOALA?IN AFARA DE DEPUNEREA DECLARATIEI MAI TRB.SA FAC CEVA?CUM POT SA RECUPEREZ SUMA

Similar Topics Collapse

18 useri citesc topicul

0 membri, 18 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL